Dostupni linkovi

Euleks: Nemamo stalan i nesmetan pristup severu Kosova



Misija Euleksa saopštila je danas da nema stalan i bezuslovan pristup severu Kosova i da sa predstavnicima opština na severu Kosova nije postignut dogovor o nesmetanom kretanju.

"Nasuprot izveštajima u štampi, i uprkos našem dugotrajnom stavu, Euleks još nema stalan i bezuslovan pristup severu. Iako su neki naši konvoji mogli da dođu do prelaza, stanje - posebno u severnom delu Mitrovice, ostaje nepromenjeno uz samo ograničen i/ili povremen pristup", piše u saopštenju Euleksa.

Deo medija u Prištini nedavno je pisao da su međunarodne misije na Kosovu 24. januara postigle dogovor sa predstavnicima opština na severu da se Euleksu dozvoli nesmetano kretanje severom, pod uslovom da ne prevozi pripadnika kosovske policije i carine.

Euleks je saopštio da nije, i da neće sklopiti sporazum o nesmetanom kretanju jer se, kako se navodi, o slobodi kretanja ne može pregovarati.

U saopštenju se navodi da Euleks i Kfor insistiraju na slobodnom i bezuslovnom pristupu svim delovima Kosova bez odlaganja, kako bi ta misija mogla da nastavi redovan rad u oblasti vladavine prava.

Dodaje se da Euleks posebno zabrinjava opstrukcija Okružnog suda u Mitrovici koji, kako se navodi, svima uskraćuje vladavinu prava.
XS
SM
MD
LG