Dostupni linkovi

Francuska: Grčka ispunila uslove za pomoć



Francuski ministar finansija Fransoa Baroa rekao je danas da su na mestu svi elementi za postizanje sporazuma o novom paketu pomoći Grčkoj.

Atini su ta sredstva neophodna da bi izbegla bankrot sredinom marta, kada joj pristižu potraživanja na osnovu zaduženosti vlade.

Baroa je istakao da Grčka više ne može da čeka i da će se zauzimati da na današnjem sastanku ministara finansija EU u Briselu bude postignut dogovor o drugom paketu finansijske pomoći, vrednom 130 milijardi evra.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner rekao je da SAD ohrabruju Međunarodni monetarni fond (MMF) da podrži paket pomoći Atini, ali nije poznato kakav će doprinos dati ova organizacija.

U planu za finansijski spas Grčke spada i otpisivanje 100 milijardi evra dugovanja, a privatni sektor je prihvatio smanjenje 70 odsto dugovanja Atine.

Grčka je pet godina zaredom u recesiji, zbog čega su joj dugovanja veća od 160 odsto od bruto domaćeg proizvoda.

Lideri evrozone i MMF u oktobru su saopštili da bi dugovanja Grčke do 2020. godine trebalo da budu smanjena na mnogo izdržljiviji nivo od 120 odsto.

Merama štednje, koje je grčki parlament usvojio prošle sedmice, vrednim 3,3 milijardi evra, predviđena su smanjenja plata i penzija i budžeti za zdravstvo i odbranu.

Prvi paket pomoći, koji je 2010. godine odobren Grčkoj od 110 milijardi evra, nije bio dovoljan za izbegavanje krize.
XS
SM
MD
LG