Dostupni linkovi

Generalna skupština UN-a osudila kršenje ljudskih prava u Siriji



Generalna skupština UN podržala je rezoluciju koja osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji i poziva na okončanje nasilja. Inicijativa, koju su podržali Arapi, poziva sirijskog predsjednika Bašara al Asada da se povuče i ovo je posljednji u nizu pokušaja da se okonča kriza.

Iz Sirije je saopšteno da će ta rezolucija samo pogoršati krizu i ohrabriti "teroriste". Kina je ranije saopštila da šalje višeg izaslanika u Damask da isposluje "mirno i perspektivno" rješenje.

Neobavuzujuća rezolucija, koju je usvojila Generalna skupština, podržava plan Arapske lige čiji je cilj prekid ubistava. Ona je urađena po modelu ranije rezolucije u Savjetu bezbjednosti, na koju su Rusija i Kina uložile veto.

Egipat je predstavio rezoluciju i apelovao na delegate u Skupštini da postignu konsenzus koji će poslati snažnu poruku sirijskim vlastima.
Međutim, sirijski ambasador Bašar Džafari rekao je da će podrška rezoluciji samo predstavljati poruku podrške ekstremistima i teroristima, protiv kojih se bori Damask.

Kao što se i očekivalo, Kina i Rusija glasale su protiv rezolucije. Moskva i Peking oštro su se usprotivili nasilnoj promjeni režima i izrazile zabrinutost zbog mogućnosti međunarodnog vojnog učešća.
XS
SM
MD
LG