Dostupni linkovi

Sarajevo ovacijama ispratilo film Angeline Jolie


Ovacije za film "U zemlji krvi i meda"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
U Sarajevu je u utorak uveče u olimpijskoj dvorani Zetra premijerno prikazan rediteljski debi slavne holivudske glumice Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda”, a publika je film ispratila ovacijama.

"Ne možete ni zamisliti koliko mi znači ovaj film i koliko mi znači što sam ovdje i što ste me tako srdačno dočekali", kazala je Jolie sa suzama u očima i zahvalila se na bosanskom jeziku publici koja je brojala oko 5.000 ljudi.

Kako je publika reagovala na film poslušajte u anketi:


Centar za postkonfliktna istraživanja organizovao je dolazak 600 studenata iz cijele Bosne i Hercegovina da prisustvuju sinoćnjoj premijeri filma Angeline Jolie „U zemlji krvi i meda”. Među njima je bila i srednjoškolka iz Brčkog Tatjana Milovanović. Ona kaže za Radio Slobodna Evropa da film „U zemlji krvi i meda” može potaknuti na dijalog.

„Koliko taj dijalog može biti pozitivan ili negativan zavisi od ljudi. Tokom projekcije filma, iza mene je sjedila grupa žena. Malo su me njihovi komentari kroz čitav film pratili. Kad se neka scena pojavi one prokomentarišu i to što kažu i mene zaboli. Teško je od žrtava tražiti da oni to prihvate kao nešto što je bilo i prošlo. Ali, mladi ljudi koji nisu sve to preživjeli, možda i mogu to izvući na neki način da iz svega toga izvuku pouku.”

Slično mišljenje dijeli i student prava Ernad Deni Čomaga.

„Ovaj film je, pretpostavaljam, rađen sa nekim razlogom a taj razlog jeste da se potakne taj dijalog ne samo između Srba, Bošnjaka, Hrvata u Bosni i Hercegovini već generalno u regiji. Moramo da pričamo o tome i to je jedini ključ ka budućnosti“.

(FOTOGALERIJA: Premijera filma "U zemlji krvi i meda" u Sarajevu, 14. februar 2012)

Glumica je sa porodicom doputovala u Sarajevo privatnim avionom oko podne, i sa ostatkom glumačke ekipe prisustvovala bosanskohercegovačkoj premijeri svog scenarističkog i režiserskog prvijenca. Sve karte za projekciju filma koji je još prije početka snimanja izazivao kontroverze su rasprodate.

Interesovanje medija je bilo izuzetno, što zbog dolaska slavne glumice, što zbog osjetljivosti teme kojom se bavi, a koja je još jednom razotkrila sve podjele bh. društva.

Film „U zemlji krvi i meda“ i prije nego što je prikazan izazvao je brojne reakcije i polemike u BiH, ali i u regionu. Zbog toga i ne čudi izuzetno interesovanje medija. Za praćenje premijere bilo je akreditovano stotine novinarskih ekipa iz svijeta.

Režiserka Angelina Jolie na konferenciji za novinare, organizovanoj ranije u utorak u sarajevskom hotelu Evropa, ponovila je da nije riječ o dokumentarnom filmu već da njena priča govori o samo jednom dijelu rata u BiH. Rekla je takođe kako bi voljela da njen film vide svi u BiH, te da on nije okrenut protiv bilo koga.

„Moj film uopće nije protiv Srba, i to nije moj stav, i tužno je da moramo postavljati ovo pitanje danas i mislim da pokazuje koliko je ovaj region još uvijek podijeljen. To su podjele koje su nastale zbog rata. Međutim, glumci su me naučili jako puno o tome kako je biti ujedinjen, kako je biti dio ove regije, kako je biti Jugosloven i mislim da niko od njih ne razmišlja o tome odakle dolaze pojedinačno“, kazala je ona.

Moderator konferencije za novinare bio je bh. oskarovac Danis Tanović. On je kazao kako su slične reakcije očekivane u regionu za svaki film koji govori o teškim temama.

„Tako vam je u regiji – kad god napravite film, moraju da nađu nešto što je protiv tog filma. I sa svojim filmovima sa uvijek nastojao da idem u tom pozitivnom pravcu i mislim da razlog zašto pravimo filmove je jer zaista vjerujemo da moramo razgovarati o ovim stvarima. I zaista mi je drago što smo ponovo otvorili ovu temu. I ukoliko se zaista držimo teme, onda ćemo se razumjeti i neće postojati mržnja. Upravo zbog toga ja cijenim vaš film jer se radi o jednoj ljubavnoj priči“, naveo je Tanović.

Većina Sarajlija sa uzbuđenjem je govorila o filmu uoči premijere:



Ideološka kočnica

Sudeći prema dosadašnjim informacijama, film „U zemlji krvi i meda“ neće biti prikazan u kinima u RS. Pretpremijeru u BiH u svom stanu organizovala je anonimna Prijedorčanka želeći da se na taj način, kako je rekla, suprotstavi cenzuri u RS-u.

Pod facebook pseudonimom Radost Stroynik je za RSE pismeno prokomentarisala šta zapravo znači cijela priča u vezi sa filmom „U zemlji krvi i meda“.

„Slučaj s ovim filmom je jedan od najklasičnijih, školskih primjera preusmjeravnja javnog mnijenja, ma kako da je, na nebitne i sekundarne teme", kaže Stroynik.

Oko toga da li je film Angeline Jolie dobar ili loš, da li je režiserka pristrasna ili ne, govorilo se i pisalo čak i u toku samog snimanja dok nisu bili gotovi ni njegovi prvi kadrovi. O tome kako je Angelina Jolie podijelila bosanskohercegovačku javnost po ko zna koji put možda najbolje svjedoče dva novinska naslova objavljena istog dana nakon prikazivanja filma na festivalu u Berlinu.

Jedne novine iz RS-a objavile su naslovnicu u kojoj piše „Novinari izviždali film Angeline Jolie“, a portali u Federaciji „Ovacije za film U zemlji krvi i meda“.

Na to kakvu je medijsku pažnju izazvao ovaj film ukazuje i docentica na lingvistici i kulturološkim studijama u Banjaluci Danijela Majstorović.

„Kad gledam kako su domaći mediji izvještavali o tom filmu, mogu da nazrem ova dva, tri glavna diskursa - da je to film koji je štetan za bošnjačke žrtve, ili je štetan za srpske žrtve, ili ne govori da bismo mi napravili taj balans. Bitno je da se raskrinkaju ti dominantni diskursi koji su, ustvari, ideološka kočnica ka brani takvog filma ili nekakvog drugog, alternativnog mišljenja“, smatra Majstorović.

Žrtve: Svako treba pogledati film

Zabrana prikazivanja filma „U zemlji krvi i meda“ u RS nije jedini skandal koji je u BIH pratio ovo filmsko ostvarenje. I prije nego što je počelo snimanje, tadašnji ministar kulture i sporta Federacije BiH Gavrilo Grahovac zabranio je, nakon insistiranja predstavnica udruženja Žene žrtve rata, snimanje filma u Sarajevu.
Konferencija za novinare povodom premijere filma Angeline Jolie, 14. februar 2012.
Konferencija za novinare povodom premijere filma Angeline Jolie, 14. februar 2012.

Predstavnice ovog udruženja tvrdile su tada da je ovaj film štetan po žene žrtve silovanja budući da u fokusu ima ljubavnu priču između srpskog vojnika i njegove zatočenice, po nacionalnosti Bošnjakinje. Zbog svega toga ekipa filma snimanje je morala nastaviti u Budimpešti. Vjerovatno je zbog toga režiserka insistirala da film prije premijere pogledaju upravo žrtve.

Privatna projekcija organizovana je u decembru u Sarajevu. Enisa Salčinović, predsjednica Udruženja logorašica Kantona Sarajevo, bila je jedna od žrtava koje su tada vidjele ovaj film.

„Teško mi je da govorim. Film je prekrasan i predobro je urađen. Samo bih željela da ovaj film pogleda svaka opština, svaki grad, svaka naša susjedna republika“, poručila je Salčinović.

Među onima koji su tada vidjeli film „U zemlji krvi i meda“ bio je i Dragiša Andrić bivši logoraš i predsjednik Udruženja logoraša Višegrad. Evo šta nam je rekao nakon projekcije.

„Ovo je najteži film koji sam ja ikada u životu gledao. Ja sam jako potresen, svaka me scena uzbudila. Ovog momenta se osjećam kao bokser nakon borbe, nakon izlaska iz ringa“, kazao je Andrić.

Slučaj Angeline Jolie nije se zadržao samo na teritoriji BiH. U Srbiji je nakon što su se hajci, kojom je film prije nego što ga je iko pogledao proglašen antisrpskim, priključile i pojedine javne ličnosti, glumci i reditelji, Jolie je medijima uputila pismo demantujući sve optužbe i klevete koje su joj se pripisivale.

Ni u BiH ni u Srbiji za svo vrijeme nije bilo ozbiljne filmske kritike koja bi govorila o prvom režiserskom ostvarenju Jolieve. Novinari su se uglavnom bavili pitanjem koga Angelina Jolie voli i štiti a koga ne - Srbe ili Bošnjake.

XS
SM
MD
LG