Dostupni linkovi

I vanredno stanje razlog za spor opozicije i vlasti


Snijeg u Podgorici, februar 2012.
Snijeg u Podgorici, februar 2012.
Vremenske nepogode u Crnoj Gori izazvale su polemiku među političkim partijama o tome da li je vanredno stanje proglašeno suprotno ustavu i zakonu.

Opozicione stranke smatraju da je vanredno stanje uvedeno protivustavno i da se posljedice takvog postupanja države vide na terenu. Na drugoj strani vlast smatra da je vanredno stanje uvedeno u skladu sa Ustavom te da su sve državne strukture promptno reagovale na teške uslove koji su zadesile Crnu Goru.

Lideri Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije Nebojša Medojević i Andrija Mandić tvrde da sistem za vanredne situacije ne postoji, da pomoć ne dolazi do velikog broja građana te da je država pokazala svoju nemoć.

Uzrok toga je prema riječima Medojevića neustavno i nezakonito proglašenje vanrednog stanja što ocjenjuje neodgovornim od strane najvših državnih funkcionera.

"Ovoga puta je protivustavno, na bazi ličnih procjena, a sve u cilju kontrole političke štete, da bi se izbjegla pozicija da poslanici opozicije u ovom slučaju čitav niz sasvim opravdanih kritika koje se tiču neefikasnog, neodgovornog, nekompetentnog postupanja države, odnosno vlade u ovom slučaju koji je rezultiralo, kao što vidimo gubitkom ljudskih života i potpunom blokadom države. Mi mislimo da je bilo minimalno poželjno da se zakaže sjednica Skupštine", kazao je Medojević.

I Andrija Mandić je ocjenio da je neustavno proglašenje vanrednog stanja uzrok mnogih nevolja građana i nefunkcionisanja institucija.

"Onda se na brzinu, protivzakonito i protivustavno uvodilo vanredno stanje, zaobilazila Skupština Crne Gore. Crna Gora kao država ne funkcioniše u skladu sa Ustavom i zakonom, a znamo koliko su napora uložili oni koji čine parlamentarnu većinu da u druge upiru prstom i da govore da mi ne poštujemo Ustav, ne poštujemo zakone, a evo u ključnim momentima, kada se uvodi vanredno stanje Ustav nije poštovan", istakao je Mandić.

Vuković: Budalaštine prve vrste

Proglašenje vanrednog stanja od strane Savjeta za odbranu i bezbjednost u trenutku kada skupština nije bila u mogućnosti da se sastane ne predstavlja neustavno ponašanje vlasti već odgovoran odnos prema datoj situaciji kaže Miodrag Vuković, poslanik Demokratske partije socijalista.

Odbacujući navode opozicionih lidera Vuković kaže da je procedura maksimalno i korektno ispoštovana, jer je blagovremeno donesena odluka o vanredenom stanju kako bi državne strukture promptno reagovale na teške uslove, a da će skupština tu odluku potvrditi na prvoj sjednici.

"U članu 133. Ustava piše da ako skupština nije u mogućnosti da se sastane odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi sam Savjet za odbranu i bezbjednost i podnosi je na potvrdu skupštini čim ona bude u mogućnosti da se sastane. Prema tome, odluka kolegijuma nije formalna odluka u smislu ustavne zasnovanosti ili obaveze. Kolegijum se sastao i utvrdio da skupština nije mogla da se sastane tako brzo, a hitno je trebalo uvesti vanredno stanje", kazao je Vuković.

Navodeći probleme koje registruju na terenu, Andrija Mandić je ocijenio da neko treba da odgovara za nerad i nepoštovanje obaveza.

"Ako se i dalje nastave kršiti Ustav i zakoni onda možemo da pretpostavimo šta će biti dalje. Poruka o uvođenju vanrednog stanja mimo Ustava i zakona samo najavljuje nova kršenja i najavljuje da će se kršenjem Ustava zakona braniti ono što je najvažnije za ovu vlast, a to je bogatstvo nekolicine tajkuna i to je nekoliko važnih pozicija na kojima se nalaze čelni ljudi DPS i SDP a", smatra Mandić.

Komentarišući ocjene dijela opozicije Miodrag Vuković ocjenjuje da se radi o političkoj igri i namjeri opozicionih lidera da pokušaju da iz teške situacije izvuku političku korist.

"Za mene to nije ništa novo. Prvo, oni nemaju pojma šta piše u Ustavu, a i ako im je neko rekao šta piše oni to ne slušaju, Ustav ne poštuju ni državu ni sistem, ne uvažavaju interese građana oni su sami sebi dovoljni i zato su ove njihove blasfemije kako nije ustavno i tako dalje samo budalaštine, i to prve vrste", navodi Vuković.
XS
SM
MD
LG