Dostupni linkovi

Gadafijev sin upozorava na pobunu u Libiji


Sin svrgnutoga libijskog čelnika Moamera Gadafija, Said, upozorio je na moguću pobunu u Libiji, istaknuvši da je u stalnom kontaktu s ljudima diljem zemlje koji su nezadovoljni vlastima uspostavljenim nakon svrgavanja njegova oca.

Govoreći telefonom za televiziju al-Arabija, što je i prvo njegovo pojavljivanje u javnosti posljednih mjeseci, Said je rekao da se želi vratiti u Libiju svake minute otkako je pobjegao prešavši granicu s Nigerom nakon što su snage Nacionalnog prijelaznog vijeća zaposjele Tripoli u kolovozu prošle godine.

Said je kazao kako iz Nigera kontaktira s vojskom, milicijama, Nacionalnim prijelaznim vijećem i članovima svoje obitelji. Bilo je nemoguće utvrditi otkuda zove jer je tijekom njegova javljanja na ekranu bila samo jedna od njegovih ranijih fotografija.

Prije svega to neće biti pobuna ograničena samo na neke dijelove zemlje. Ona će pokriti sve dijelove Džamahirije i ta pobuna postoji i svjedok sam da je svakoga dana sve veća, kazao je Said.

Prijelazna vlada, koja je postavljena u studenome, vodi zemlju do izbora u lipnju i bori se da obnovi servise i uspostavi red nad brojnim oružanim skupinama. Te su se skupine snažno borile za svrgavanje Gadafija, no sada ne žele predati oružje.
XS
SM
MD
LG