Dostupni linkovi

Logističar o stroju za ukopavanje ubijenih


Srbislav Davidović u sudnici 9.veljače 2012.
Srbislav Davidović u sudnici 9.veljače 2012.
Suđenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom bivšeg predsjednika Izvršnog odbora Bratunac Srbislava Davidovića koji je u ratno vrijeme pružao logističku podršku Bratunačkoj brigadi Vojske Republike Srpske, VRS-a.

On je kao svjedok tužiteljstva opisao kako je doznao za masovna ubojstva bošnjačkih muškaraca i dječaka u skladištu u Kravici 13.srpnja 1995.godine te što je od njega nakon toga zatraženo vezano uz taj zločin.

Svjedok Davidović je čuo za masovna pogubljenja oko 1000 Bošnjaka u Kravici dan poslije kada su ga posjetili dvojica direktora zemljoradničke zadruge. Taj događaj je ubrzo povezao sa zahtjevom oficira Drinskog korpusa VRS-a koji su od njega u lokalnom uredu Srpske demokratske stranke, SDS-a zatražili da im nabavi veći građevinski stroj.

Radovan Karadžić u sudnici 9.veljače 2012.
Radovan Karadžić u sudnici 9.veljače 2012.
„Ja sam zaključio da im mašina najevjerovatnije treba za sanaciju i evakuaciju osoba koje su pogubljene u Kravici. To je bio moj, ovako zaključak, koji mi oni nisu rekli“, objasnio je Davidović.

Budući da je pretpostavio za što im treba građevinski stroj na koji ih je uputio, Davidović je htio zaštititi čovjeka koji je s njim radio pa je napomenuo oficirima Drinskog korpusa VRS-a da nije siguran može li i njega staviti na raspolaganje.

„Na što me je jedan od dvojice oficira oštro upozorio – da nije moje da ja odlučujem tko može, a tko ne može rukovati ovom mašinom. Ja sam rekao samo – izvinite, to je bila moja ovako opaska koja ništa ne obavezuje. I onda sam napustio ured i obećao da ću nazvati direktora tog poduzeća i da onda oni dalje s njim kontaktiraju“, prisjetio se svjedok.

Dobro jutro gospodine predsjedniče

Na početku unakrsnog ispitivanja, koje je Karadžić iskoristio kako bi plasirao svoju protutezu o prethodnoj ugroženosti srpskog naroda prije i tijekom rata u Bosni i Hercegovini, Davidović se srdačno pozdravio s optuženim.

„Dobro jutro svima, dobro jutro gospodine Davidović“, pozdravio je uobičajeno optuženi.

„Dobro jutro gospodine predsjedniče“, pozdravio je svjedok titulirajući optuženog s nekadašnjom funkcijom.

Optuženi je tijekom ispitivanja Davidovića želio prikazati kako su zločine i etničko čišćenje bratunačkog područja potaknule i sprovele paravojne formacije koje nisu bile pod njegovom kao ni pod kontrolom lokalnih vođa SDS-a.

Ubojstvo oko 1000 zatočenika u Kravici za Karadžiča inače predstavlja incident zbog napada na srpskog čuvara, a ne sistematsko pogubljenje što pak tvrdi tužiteljstvo.



„Svašta je moguće“, odgovorio je na tu tvrdnju svjedok koji je i sam čuo tu glasinu, no nije mogao potvrditi od koga.

Davidović je inače sudjelovao na sastanku u hotelu Fontana (12.srpnja 1995.) na kojem je general VRS-a Ratko Mladić poručio bošnjačkim predstavnicima da mogu „opstati ili nestati“. Davidović je tijekom svjedočenja opisao kako se trudio nabaviti kruh i vodu za tisuće izbjeglica u Potočarima.

Potkraj četvrtka s iskazom je počeo Milenko Katanić, nekadašnji tajnik SDS-a u Bratuncu. Njegovo svjedočenje nastaviti će se i u petak, o kontaktima optuženog s lokalnim čelnikom SDS-a Miroslavom Deronjićem, koji je nakon priznanja za protjerivanje nesrpskog stanovništva osuđen 2003.godine na 10 godina zatvora.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG