Dostupni linkovi

Pre dijaloga zahtevati gašenje paralelnih struktura


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica
Osim uslovljavanja Srbije od strane EU, potrebno je da i zvanična Priština postavi uslov za gašenje paralelnih struktura na severu Kosova, kažu predstavnici opozicije na Kosovu.

Nakon brojnih poziva upućenih Beogradu da odustane od paralelnih struktura na severu Kosova, opozicija ocenjuje da kosovske vlasti treba da poduzmu potrebne aktivnosti za gašenje ovih struktura, koje, kako kažu, od posleratnog perioda održavaju status kvo na severu Kosova.

Poslanik ispred Demokratskog saveza Kosova Skender Hyseni navodi da zvanična Priština treba da iskoristi ovaj period kada je povećan pritisak međunarodne zajednice na Beograd i uslovljavanje nastavka dijaloga sa gašenjem paralelnih struktura na severu Kosova.

“Kosovo treba da traži pauzu u dijalogu i da od Beograda zahteva gašenje nelegalnih struktura pre nego što taj dijalog ponovo počne”, kazao je Hyseni.

Enver Hoxhaj
Enver Hoxhaj
Predlog za uslovljavanje Srbije, koji bi trebala da postavi Evropska unija, izneo je ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj.

On je kazao da će se, ukoliko se Srbiji da status kandidata za članstvo u EU, “situacija statusa kvo u tri opštine na severu Kosova transformisati u zamrznuti konflikt; postignuti sporazumi putem tehničkog dijalog se neće sprovesti; a proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije neće imati budućnost”.

Jasan signal Beogradu

U vreme kada Srbija očekuje da dobije status kandidata za EU još nije odlučeno da li će se održati srpski izbori na Kosovu.

Naim Rašiti iz Međunarodne krizne grupe navodi da je minimum koji traži Brisel, ali i Berlin, neodržavanje lokalnih izbora u severnoj Mitrovici.

“Ovo je jasan signal, jasan uslov država članica EU, koje diskutuju o obliku uslovljavanja Srbije - da li da ovo pitanje postane i zvaničan uslov ili da se samo sa Srbijom razgovara o tome da ne organizuje izbore u tom delu”, kazao je Rashiti.

Srbi na severu sada već privode kraju pripreme za referendum preko kojeg će se oglasiti da li prihvataju kosovske institucije ili ne.

Milan Ivanović, jedan od lidera Srba na severu, kaže da Srbi u tom delu ni pod kojim uslovima ne bi pristali na gašenje srpskih struktura, kao ni na integraciju u kosovske institucije.

“Naravno da su naše institucije preko kojih ostvarujemo elementarna ljudska prava, koja su u velikoj meri i ugrožena, jedina mogućnost za naš opstanak na Kosovu i Metohiji. Mi ne želimo druge opštine, mi imamo legalno izabrane opštine, na našim izborima je učestvovalo oko 60 posto ljudi sa pravo glasa, i ne samo Srba već i drugih, tako da se ne radi o paralelnim institucijama, već se radi o legitimnim institucijama, demokratski izabranim”, navodi Ivanović.
XS
SM
MD
LG