Dostupni linkovi

Prekinuta rasprava o CANU, nastavak sutra



Skupština Crne Gore nije danas završila raspravu o predlogu Zakona o Crnogorskoj akademiji nauka i umetnosti (CANU), pa će debata biti nastavljena sutra posle podne.

Glavna polemika u vezi sa tim zakonom vodi se o samom nazivu buduće jedinstvene akademije, jer bi, predlogom Zakona o CANU, trebalo da se
ukine Dukljanska akdemija nauka i umetnosti (DANU).

Njeni članovi, u skladu sa određenim kriterijumima, trebalo bi da budu primljeni u CANU, čemu se protivi deo njenih članova, ali i deo opozicije u Skupštini.

Prosrpski orijentisane partije, zatim, Bošnjačka stranka i stranke koje zastupaju Albance, traže da se promeni naziv CANU u Akademija nauka i umetnosti Crne Gore.

Prema oceni poslanika pomenutih stranaka, naziv CANU može da znači da je to samo akademija Crnogoraca.

Poslanici Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i Socijalističke narodne partije se protive mogućnosti da članovi DANU pređu u CANU. Za neke od tih partija, DANU je "nevladina organizacija".

Objedinjavanje naučnih potencijala u jednoj akademijskoj instituciji, što je, po obrazloženju ministarke nauke Sonje Vlahović, osnovni cilj zakonskog predloga, prema oceni nekih opozicionih stranaka predstavlja pokušaj "pocrnogorčivanja" CANU.
XS
SM
MD
LG