Dostupni linkovi

Žbogar: Stvoriti evropsko Kosovo



Novi šef kancelarije Specijalnog predstavnika EU Samuel Žbogar izjavio je na zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, da je njegova misija da na Kosovu postoji jaka Evropa kako bi mu se pomoglo da postane evropska zemlja i da uđe u Evropu.

“Mislim da je ovo dobar početak – proces o viznoj liberalizaciji je krenuo, očekuju se brojne posete komesara, tako da će ove godine i dijalog Kosova i EU biti intezivniji... Ovde sam da slušam i čujem potrebe i aspiracije Kosova, kako bi savetovao Brisel i imali konkretne ideje za kosovsku vladu o reformama, o dijalogu Prištine i Beograda, kao i o severu. Želimo biti prijatelj vlade kako bi Kosovo imalo budućnost u EU”, kazao je Žbogar nakon prvog susreta sa kosovskim zvaničnicima.

Hašim Tači je zahvalio Žbogaru i na ranijoj podršci Kosovu.

“Iskustvo gospodina Žbogaru je više nego dobrodošlo kosovskim institucijama, kako bi imali sigurnu evropsku perspektivu, a što je jedina perspektiva Kosova. Mi ćemo nastaviti demokratske reforme i biće sve veća odgovornost za njihovo sprovođenje”, kazao je Tači.
XS
SM
MD
LG