Dostupni linkovi

Lavrov: Sirija da sprovede reforme



Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ukazao je tokom sastanka sa Asadom u Damasku na značaj sprovođenja reformi u Siriji.

Lavrov, koji je danas posetio Damask, zajedno sa šefom spoljnopolitičke obaveštajne službe Mihailom Fradkovim, istakao je da "odgovor na legitimne težnje naroda za boljim životom treba tražiti u postizanju neophodnih reformi".

Obraćajući se Asadu na početku sastanka Lavrov je rekao da je "u našem interesu da arapski narodi žive u miru i slozi".

"Svaki lider u svakoj zemlji treba da bude svetsan sopstvene odgovornosti. Vi ste svesni vaše odgovornosti", istakao je on.

Prema nezvaničnim izvorima, Asad iskazao spremnost da razgovara sa svim snagama u zemlji.

Rusku delegaciju na ulicama su, kako su prenele agencije, dočekale stotine hiljada građana uzvikujući "Hvala Rusijia", a sirijska televizija je izvestila o dolasku Lavrova i Fradkova, izražavajući zahvalnost Rusiji i Kini za zaštitu suvereniteta zemlje.

Lavrov je juče kritikovao reagovanje zapadnih zemalja na odluku Rusije i Kine o ulaganju veta na predlog rezolucije o Siriji u petak u Savetu bezbednosti UN.

Šef ruske diplomatije je ocenio da je reagovanje Zapada na ruski veto u Savetu bezbednosti UN "nepristojno i na ivici histerije".

U međuvremenu, najmanje 15 civila je poginulo u današnjem bombardovanju sirijskih snaga na Homs, dok je grupa dezertera ubila četvoricu sirijskih vojnika, saopštila je sirijska Organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Devet civila među kojima jedna žena, poginuli su u "pucnjavi, bombardovanju i pokušaju napada na kvart Haldije", dok je šest civila poginulo u sličnom nasilju u kvartu Baba Amr, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG