Dostupni linkovi

Dozvola za pljačku prije ubijanja


Radovan Karadžić u sudnici, 7. veljače 2012.
Radovan Karadžić u sudnici, 7. veljače 2012.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću iskaz je dao kao svjedok tužiteljstva, bivši logističar 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske u vrijeme zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995.godine - Dragan Todorović.

Njegov glavni iskaz kao insajdera, već dat na suđenju visokim oficirima VRS-a - Vujadinu Popoviću, te Zdravku Tolimiru, uveden je u dokaze.

U njemu svjedok potvrđuje kako su četvorica pripadnika njegove jedinice izdvojeni te angažirani na zadatku koji je prema optužnici bio strijeljanje preko tisuću i pol bošnjačkih muškaraca i dječaka na farmi Branjevo i u Domu kulture u Pilici.

Dvojica od izdvojenih pripadnika 10.diverzantskog odreda VRS-a su, prema optužbi, Dražen Erdemović i Franc Kos koji su i sami priznali sudjelovanje u masovnim egzekucijama.

Snimak Mladića prikazan u sudnici 7. veljače 2012.
Snimak Mladića prikazan u sudnici 7. veljače 2012.
Tužiteljstvo je prikazalo video snimak ulaska generala VRS-a Ratka Mladića u Srebrenicu na kojem obilazi pusti grad, pozdravlja vojnike i naređuje im da krenu prema Potočarima gdje se u to vrijeme nalazilo na tisuće izbjeglica. O tome, kao i Mladićevom pozivu za pljačku govori i iskaz Todorovića, pročitan od strane optužbe.

„Deseti diverzantski odred je otišao u Srebrenicu 11.srpnja s naredbom da zauzmu mjesto, ali nisu naišli ni na kakav otpor. General Mladić je čestitao u Srebrenici jedinicama. Rekao je Todoreviću i njegovoj jedinici da drže kontrolu nad policijskom stanicom dok se ne prikupe dokumenti i naredio ostaloj vojsci da krenu prema Potočarima. Također je rekao da imaju 48 sati da pretraže grad i uzmu što žele“, napisano je u iskazu Todorovića.

Pitanja o žrtvama

Nasuprot tužiteljstvu koje je od svjedoka samo tražilo da potvrdi svoj nekadašnji iskaz te identificira nekoliko pripadnika VRS-a na prikazanom videu, optuženi Karadžić je za Todorovića imao niz pitanja kojima je želio potkrijepiti svoje teze o događajima u Srebrenici. Pa tako i onu – da su većina žrtava za koje tužiteljstvo tvrdi da je pogubljena, vojnici Armije BiH koji su prethodno stradali u borbama za Srebrenicu.

„Je li ste imali kakvo saznanje – što se događalo s njihovim poginulim. Je li naša vojska sahranjivala negdje prije vašeg dolaska. Znači za tih tjedan dana borbi od 5. do 11.(srpnja 1995.)? Jesu li oni tamo imali žrtava“, upitao je optuženi.

„Gdje smo mi bili smješteni, u našoj zoni odgovornosti – nije bilo žrtava“, odgovorio je svjedok.

„Kad ste Vi došli. A da li je prije vašeg dolaska dok su branili enklavu – bilo žrtava“, dodatno je objasnio Karadžić, želeći potvrdu svoje teze.

„Pa moguće da je bilo, sigurno da je bilo na obje strane žrtava. Šuma je tu, ja nisam bio na terenu“, spekulativno je potvrdio Todorović optuženom.

Karadžić je tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka kao bivšeg logističara, ustvrdio kako pripadnici Desetog diverzantskog odreda nisu bili opskrbljeni za pogubljivanje zatočenika, već za boravak na terenu i osiguravanje linija fronta.



Nakon insajdera Todorovića na suđenju će dati iskaz, također o događajima u Srebrenici, zaštićeni svjedok pseudonimom KDZ - 480.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG