Dostupni linkovi

Velike hladnoće blokirale Evropu



Velike hladnoće i snježne padavine koje su zahvatile Evropu odnijele su više od 200 života i ugrozile vazdušni, željeznički i drumski saobraćaj širom kontinenta.

Desetine letova otkazano je na evropskim saobraćajnim tranzitnim tačkama - aerodromima u Amsterdamu i Londonu. Ledenim vremenom su naročito pogođene centralna i istočna Evropa, u kojima su niske temperature dostigle višedecenijski rekord - do čak minus 38 stepeni, koliko je izmjereno u Ukrajini u kojoj su se prošle nedjelje najmanje 122 osobe smrzle, većinom beskućnici.

U Poljskoj su temperature dostigle minus 27 stepeni, što je izazvalo smrzavanje 45 osoba. U Rumuniji je broj onih koji su život izgubili zbog izuzetno niskih temperatura dostigao 28.

Hladnoća je odnijela danak i u BiH, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Francuskoj, Austriji i Grčkoj, prema izvještajima agencije Frans pres. Italijanska prijestonica Rim suočava se sa najvišim snježnim pokrivačem u više od 25 godina, što je izazvalo saobraćajni haos u gradu. U Veneciji su se čak zaledili neki od kanala. Ruski gasni gigant "Gasprom" upozorio je da nije u stanju da odgovori na evropske potreba za tim energentom, jer se i sam bori sa problemima koje izaziva izuzetno hladno vrijeme.
XS
SM
MD
LG