Dostupni linkovi

Vrhovni sud o presudi za ubojstvo Pukanića



Nepravomoćna presuda šestorici osuđenih zbog ubojstva novinara i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića naći će se pred sucima Vrhovnog suda koji će odlučivati o žalbama na prvostupanjsku odluku zagrebačkog Županijskog suda. Vrhovni sud najavio je sjednice za 6., 7. i 8. veljače.

Novinar i suvlasnik Nacionala Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić ubijeni su 23. listopada 2008. u podmetnutoj eksploziji na parkiralištu pokraj redakcije tjednika. Šestorica optuženika osuđena su na ukupno 150 godina zatvora.

Najveću, maksimalnu kaznu od 40 godina dobio je Željko Milovanović kao neposredni izvršitelj, odnosno osoba koja je aktivirala eksplozivnu napravu.

Na suđenju nije dokazano postojanje zločinačke organizacije niti je otkriven krajnji naručitelj ili motiv zločina koji, kako je kazala sutkinja, ima potpis organiziranog kriminala. Nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom. Milovanović, Robert Matanić i Gudurić imat će pravo još jedne žalbe s obzirom na to da su osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora (od 20 do 40 godina).
XS
SM
MD
LG