Dostupni linkovi

MKG: Konflikt ugrožava kandidaturu Srbije za EU



Međunarodna krizna grupa (MKG) ocenila je da konflikt Beograda i Prištine ugrožava unutrašnju stabilnost Kosova i napore Srbije da se pridruži Evropskoj uniji, ali je istovremeno pozvala vlade Nemačke, Holandije i Britanije da podrže davanje Srbiji statusa kandidata za EU.

U najnovijem izveštaju pod nazivom "Kosovo i Srbija: Uz malo dobre volje može se daleko stići", MKG ukazuje da bi napori kosovske vlade da uspostavi kontrolu nad celokupnom teritorijom, posebno na graničnim prelazima sa Srbijom, i odlučnost kosovskih Srba da se tome suprostave mogli da dovedu do novih sukoba i žrtava.

Kada je reč o Srbiji, ističe se da je Beograd izgubio poverenje i kontrolu nad srpskom zajednicom na severu Kosova. MKG je pozvala Srbiju da prihvati kosovsku vladu kao ravnopravnu iako je formalno ne priznaje.

Međutim, MKG ocenjuje da se ipak uz malo dobre volje mogu rešiti mnogi problemi na Kosovu i daje preporuke vladama u Beogradu i Prištini, Srbima na severu Kosova.

Vlade Nemačke, Holandije i Velike Britanije MKG poziva da u martu podrže davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU ako ispuni uslove - dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, sprovođenje dogovora o integrisanom upravljanju prelazima i uklanjanje barikada.

Od Beograda i Prištine očekuje se da se dogovre o "punom i ravnopravnom učešću Kosova na regionalnim sastancima, uključujući i pravo potpisivanja, bez 'kape' Unmika i uz formulaciju koja ukljucuje ili napomenu da učešće ne prejudicira stav država članica o statusu, ili uz pozivanje na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, savetodavno mišljenje međuanrodnog suda pravde i
Rezoluciju 64/248 Generalne skupstine UN.

U izveštaju se Beogradu i Prištini takođe preporučuje da se dogovore o procesu koji bi bio prihvatljiv za obe strane i obezbedio da izabrane zvaničnike na severu Kosova i jedna i druga strana smatra legitimnim.

MKG takođe preporučuje završetak tehničkih priprema i postepeno sprovođenje dogovora o integrisanom upravljanju prelazima uz podršku
EU i normalizaciju saobraćaja preko prelaza Jarinje i Brnjak.
XS
SM
MD
LG