Dostupni linkovi

Stefanović: Nema rešenja bez uvažavanja Rezolucije 1244



Šef beogradskog tima za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović kazao je za agenciju Beta danas da je spreman da nastavi dijalog u najkraćem roku, ali da bez uvažavanja Rezolucije 1244 UN u regionalnom predstavljanju Prištine nema prostora za dogovor.

"Jasno je da je Rezolucija 1244 neoboriv dokument koji su prihvatili i oni koji su priznali nezavisnost Kosova. Nadam se da ima prostora za dalji dogovor i naša strana neće doprineti urušavanju pregovaračkog procesa", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, radi se na tome da se pronađe adekvatna formula za predstavljanje Prištine, ali nije određen konkretan datum nastavka dijaloga.

"To bi moglo da bude tokom ovog meseca", dodao je.

Šef beogradskog tima je naveo da i dalje postoje suptilni pritisci na Beograd da odustane od Rezolucije 1244, ali da je Srbija navikla na različite prepreke i da je to neće pokolebati.

On je odbacio tvrdnje da je Srbija u nepovoljnijem položaju od Prištine pošto joj od dogovora sa Kosovom zavisi kandidatura za EU.

"Stvari nisu baš tako crno-bele... Ako ne dođe do dogovora svi gube, a najviše gubi region", rekao je Stefanović.

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine, Robert Kuper, boravio je juče na Kosovu, nakon čega je šefica prištinskog tima Edita Tahiri kazala da nema nikakvog pomaka u približavanju stavova o regionalnom predstavljanju Kosova.
XS
SM
MD
LG