Dostupni linkovi

Sindikalci sa premijerom o privatizacijama u Crnoj Gori


Performans nevladine organizacije MANS 31. januara u Podgorici
Performans nevladine organizacije MANS 31. januara u Podgorici
Sindikalci i poslodavci su u srijedu dobili novu priliku da direktno od premijera Igora Lukšića zatraže odgovore na pitanja koja trenutno smatraju najvažnijim sa aspekta ekonomsko-socijalne situacije, ali zbog broja i dužine izlaganja više predstavnika dva sindikata i Unije poslodavaca, u vrijeme slanja ovog izvještaja, sjednica je još uvijek bila u toku, pa do daljeg ostaje neizvjesno kakvi će biti zaključci sjednice i premijerovi odgovori.

Ipak, s obzirom na činjenicu da su prigovori sindikata i ranije upućivani na adresu Vlade, ali i sve što je na toj relaciji izrečeno posljednjih dana tokom međusobne "razmjene vatre" raspaljene nakon protesta od prije desetak dana, koji je organizovan zbog teške socijalne situacije, možda se i može, sa velikom vjerovatnoćom, predvidjeti i rasplet sastanka.

Predsjednik glavnog odbora Unije slobodnih sindikata Janko Vučinić je, obraćajući se premijeru, podsjetio da je za nedavni protest, poskupljenje struje bilo samo povod, a da postoji mnoštvo razloga među kojima je veliko nezadovoljstvo građana "lošim i promašenim privatizacijama".

Kao loše je naveo kotorski Jugopetrol, Elektroprivredu i Telekom, a potom i na, po njemu, "promašenu" privatizaciju zbog koje će građani morati da vraćaju 132 miliona eura kredita, umjesto ruskog oligarha Olega Deripaske koji gazduje najvećom crnogorskom kompanijom.

"U vezi KAP-a gospodin premijer je rekao da ga ne interesuje Oleg Deripaska nego da ga interesuju 1.200 radnika ali morate se složiti da je 120 miliona eura ogroman novac, da se taj novac uložio na pravi način u KAP mnogo bi bolje bilo nego sada . Vjerovatno će se aktivirati garancije i ja ne znam kako će se izbjeći bankrot države", kazao je Vučinić.

Sastanak sa premijerom 31. januara
Sastanak sa premijerom 31. januara
Iz Unije slobodnih sindikata su stigle i primjedbe da ova radnička organizacija još uvijek nije prihvaćena kao punopravan partner u socijalnom dijalogu, a u ime konkurentskog Saveza sindikata, koji se od strane Unije slobodnih sindikata sumnjiči za preveliku kooperativnost sa Vladom, govorio je Šefki Ljamović iz Ulcinja koji je takođe pominjao problematične privatizacije, ali je premijeru postavio i konkretna pitanja.

"Šta će Vlada preduzeti da zaštiti sve ugroženije zaposlene i nezaposlene građane Crne Gore kako bi smo izbjegli dalji pad ekonomske i kupovne moći većine stanovnika naše zemlje? Podsjećamo i da je u posljednjem kvartalu evidentiran rast osnovnih životnih namirnica, goriva, struje kao i telekomunikacionih usluga. Da li su ovi negativni efekti rezultat globalne krize ili našeg odnosa, shvatanja , ne snalaženja ili nečeg drugog i kakve konkretne mjere Vlada preduzima i planira? Želim predsjedniku Vlade da se obratim za pomoć u slučaju privatizacije Solane i hotela Otrant", istakao je.

Nakon sindikalaca, riječ su dobili poslodavci u čije ime je govorio predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović, koji je rekao da je za privredu neodrživo stanje u uslovima bankarskih kamata od 12 posto.

"Tražimo subvencije za održivost privrede, za održivost radnih mjesta. Tražimo subvencije od koga? Od Vlade. I non stop ih upozoravamo da bez toga crnogorska privreda ne može da opstane, ćak ni glavne grane poljoprivreda ni turizam. I još nešto - ako se Vlada zadužuje 100 miliona za adminsitraciju, za budžet koji nije razvojni, zašto se ne bi zadužila za privredu i očuvanje radnih mjesta", zapitao je Mitrović.

Nekoliko aktivista nevladine organizacije MANS je ispred stare vladine zgrade izvelo mini-performans. Obučeni u iznošena i iscijepana odijela sa šeširima položenim na beton, stajali su sa natpisom koji je upućivao na to da je Vlada odgovorna za "prosjački štap" na koji je spala većina građana. Dolazeći na sjednicu Socijalnog savjeta, prišao im je premijer Igor Lukšić koji se suočio sa mnoštvom pitanja. Kako je susret prošao poslušajte u audio prilogu.

XS
SM
MD
LG