Dostupni linkovi

Klaus: Fiskalna unija EU - tragična greška



Češki predsednik Vaclav Klaus označio je novi ugovor o budžetskoj odgovornosti, kome se priključuje 25 od 27 članica EU, i fiskalnu uniju koja nastaje, za tragičnu grešku, isto tako fatalnu kao što je bilo stvaranje monetarne unije i uvođenje evra.

"Pogrešno je govoriti o tom paktu kao o paktu budžetske odgovornosti, kako to vi nazivate. Budžetska disciplina, obaveza svakog razumnog domaćina, znači i političara, nema nikakve neposredne veze sa stvaranjem fiskalne unije. Taj pakt je zasnovan na pretpostavci da su ljudi nerazumni a da neko u Briselu ima više razuma nego oni. To nije istina", rekao je češki predsednik za današnje Pravo.

Dogovor o fiskalnom paktu, koji su postigli šefovi država i vlada na samitu u Briselu u ponedeljak, a na koji nisu pristali samo premijeri Velike Britanije i Češke, Klaus je u intervjuu Pravu nazvao korakom ka fiskalnoj uniji kontinenta.

Glavni argument da odbije bilo kakvu formu fiskalne unije za Klausa je to što, po njegovoj oceni, ona predstavlja apsolutno gaženje suvereniteta pojedinih zemalja.

Odbijanje premijera Petra Nečasa da Češka pristupi novom evropskom iskalnom ugovoru izazvalo je raskol u vladi, jer je šef češke diplomatije
Karel Švarcenberg optužio premijera da vodi Češku u izolaciju, da pri dogovorima i odlučivanjima u EU ostane bez uticaja.

Švarcenberg je ponovo najavio da, ako Nečas i njegova Građanska demokratska stranka ne promene mišljenje, vladu mogu da napuste ministri Švarcenbergove stranke TOP09, što bi značilo pad vlade i prevremene izbore.
XS
SM
MD
LG