Dostupni linkovi

Kuper u utorak na Kosovu


Posrednik Evropske unije u razgovorima o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije, Robert Kuper boraviće u utorak na Kosovu, saopštila je Vlada Kosova.

Iz kabineta šefice kosovske delegacije Edite Tahiri najavljeno je da će se ona sastati sa Kuperom u 14 časova.

Očekuje se da glavna tema razgovora između Kupera i Tahiri bude predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima i ostvarivanje do sada postignutih sporazuma.

Iz kabineta šefice kosovske delegacije je saopšteno da su Tahiri i Kuper u petak razgovarali video linkom i da je tom prilikom Tahiri zatražila da u regionalnim incijativama Kosovo bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država.

Tahiri je, kako je saopšteno, odbacila predloge Srbije da Kosovo bude predstavljeno sa referencama rezolucije 1244, koja je, prema njenoj oceni, pravno i politički prevaziđena. Tokom razgovora video linkom bilo je reči i o okončanju tehničkog protokola dijaloga o integrisanom upravljanju granicama, odnosno prelazima.

Ona je zatražila da se osigura da Srbija do kraja poštuje i primenjuje sporazum o slobodi kretanja i slobodnoj trgovini, tražeći istovremeno da EU poveća pritisak na Srbiju da ukine prepreke i tarife za osiguranje vozila i povećanje dinamike ostvarivanja svih sporazuma.
XS
SM
MD
LG