Dostupni linkovi

Zaoštravaju se odnosi Grada Novog Sada i Eparhije Bačke


Eparhija Bačka
Eparhija Bačka
Norbert Šinović

Posle incidenata oko obeležavanja sedamdesete godišnjice racije u Novom Sadu, kada je predstavnicima gradskih i pokrajinskih vlasti, kao i ambasadorima Mađarske i Izraela, bilo zabranjeno da kao zvaničnici prisutvuju pomenu žrtvama u organizaciji eparhije Bačke i novosadske jevrejske opštine, predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović je u petak lično odneo protestno pismo patrijarhu srpskom Irineju.

„Kao što sam i ranije postavio pitanje čije stavove zastupa (episkop bački) Irinej Bulović, da li nastupa kao građanin ili je to zloupotreba crkvene odore, i da li su to stavovi crkve?", kaže Jovanović te nastavlja:

Aleksandar Jovanović, foto: Kurir
Aleksandar Jovanović, foto: Kurir
"Na vratima me dočekao jedan čovek, on je rekao da nema nikoga u patrijaršiji. Ja sam insistirao da se pismo i zvanično negde zavede, ali je on to odbio rekavši da nema pravo da to uradi. Ja sam okačio pismo na vrata. Ja sam i ranije rekao da treba da završimo ovu priču jer smo rekli sve što ima da se kaže.“

Da se situacija zaoštrava između Grada i Eparhije Bačke pokazuje i to da je gradska Toplana isključila grejanje u poslovnim prostorijama crkvene opštine. Oni tvrde da je razlog tome nagomilovano dugovanje od dva miliona dinara i da isključenje nema veze sa nastalom situacijom.

Docent Filozofskog fakulteta, medijski stručnjak Dejan Pralica kaže da su obe strane shvatile moć medija.
"I jedni i drugi su shvatili moć medija i obilato je koriste", ocenjuje Dejan Pralica.

„Poruke i teške reči koje su porteklih dana izmenili eparhija bačka i Grad Novi Sad nikako neće koristiti nikome. I jedni i drugi su shvatili moć medija i obilato je koriste. Ovo nikako neće koristiti ni Crkvi ni Gradu. U zavisnosti od toga koliko su ljudi koji su na tim odgovornim pozicijama svesni problema koji može doneti ovakav vid komunikacije zavisiće i ishod ove situacije“, kaže Pralica.

Inače, spor između Grada i Eparhije nastao je zbog nesuglasice oko toga ko ima pravo da organizuje komemoraciju žrtvama racije.
XS
SM
MD
LG