Dostupni linkovi

logo-print

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta


Današnji dan, 27, januar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u spječavanju čina genocida u budućnosti.

"Tragedija nastala kao posljedica holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama. Milioni nedužnih Židova i pripadnika drugih manjina ubijani su na nazamislivo barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu, niti njihovu agoniju", izjavio je generalni sekretar UN-a Kofi Annan.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta je memorijalni nacionalni praznik u Njemačkoj, a nazvan je Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus - Dan sjećanja na žrtve nacional-socijalizma.

Ovaj datum uzet je kao 'dan sjećanja', jer je 27. januara 1945. Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u najzloglasnijem koncentracionom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.
XS
SM
MD
LG