Dostupni linkovi

Istražitelj o najgledanijem filmu na Haškom sudu


Scena iz video snimka: Razdvajanje muškaraca od zena i djece
Scena iz video snimka: Razdvajanje muškaraca od zena i djece
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću s iskazom je nastavio istražitelj tužiteljstva Tomaš Blaščik (Tomasz Blaszczyk) koji je sudu opisao okolnosti istrage video snimaka napravljenih u srpnju 1995. godine na području Srebrenice, od strane beogradskog novinara Zorana Petrovića - Piroćanca.

Istražitelj Blaščik detaljno je analizirao snimke koje prikazuju zarobljene Bošnjake, razdvajanje muškaraca od žena i djece te tijela ubijenih u Srebrenici nakon ulaska Vojske Republike Srpske.

Film spomenutog Piroćanca – Operacija Srebrenica je najgledaniji film na Haškom sudu, a na njemu su zabilježene vojne aktivnosti i etničko čišćenje u Srebrenici i okolici nakon zauzimanja te zaštićene enklave. Poput lova na ljude koji su bježali kroz šumu.

I samog Piroćanca moglo se čuti kako razgovara s Vojnicima Republike Srpske, izbjeglicama govori kako će sve biti ubrzo gotovo, ali i kako daje opravdanje za razdvajanje muškaraca od žena i djece.
Tomaš Blaščik na suđenju Radovanu Karadžiću, 25. siječanj 2012.
Tomaš Blaščik na suđenju Radovanu Karadžiću, 25. siječanj 2012.

„Bilo je tu i nešto ljudi koji su se htjeli prošvercati s konvojem, a koji su u kartotekama zabilježeni kao zločinci“, objašnjavao je novinar kadrove koje je sam bilježio s kamerom 13. i 14. srpnja u Srebrenici.

Materijal, objavljen samo par dana od pada Srebrenice na jednoj srbijanskoj televiziji (Studio B), prikazivao je inkriminirajuće snimke za snage bosanskih Srba, poput grupe zarobljenika na terasi takozvane Bijele kuće u Potočarima u koju su, prema optužnici, zatvarani muškarci prije nego što su odvođeni na druge lokacije i ubijani.

Također prikazani su leševi pogubljenih u skladištu u Kravici. No kada je Piroćanac predao snimku istražiteljima Haškog suda 2002. godine na njoj je nestalo spomenutih dijelova.

Istražitelj Blaščik prepričao je sudu opravdanje koje je dobio od spomenutog novinara.

„On je objasnio situaciju na sljedeći način – kaže da nije imao iskustva u rukovanju s kamerom i da je slučajno presnimio ove materijale kada je došao kući. On ne zna točno kako se to dogodilo. Njegovo objašnjenje je da on u stvari ne zna kako je do toga došlo“, izjavio je svjedok.

(VIDEO: Film o Petrovićevim snimkama)


Nakon što istražitelja Blaščika u četvrtak unakrsno ispita optuženi Karadžić, koji se od optužbi za genocid u Srebrenici i ostale zločine u Bosni i Hercegovini brani sam, očekuju se iskazi antropologa Vilijama Haglanda (William Haglund) i istražitelja grobnica u Srebrenici Žan-Rene Rueza (Jean-Rene Ruez).

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG