Dostupni linkovi

Spor grčke vladajuće koalicije sprečava reforme



Nesloga poslanika socijalista i desnice unutar tročlane vladajuće koalicije u Gčkoj sprečila je prošle noći u Skupštini donošenje odluke o liberalizaciji rada
apoteka što zahtevaju poverioci - EU i MMF.

Izvor iz Vlade, prenosi poluzvanična novinska agencija ANA, takav ishod je objasnio "jakim uticajem korporacija na poslanike", u političkom sistemu u kojem preovladava klijentski odnos, i najavio da će sporna odredba ponovo biti na glasanu iduće nedelje.

Da bi Grčka dobila nov kredit od 130 milijardi evra, tri stranke koje podržavaju koalicionu Vladu, moraju da se pismeno obavežu da će zaoštriti fiskalnu disciplinu i uvesti veću deregulaciju privrede.

Udruženje farmaceuta se meecima bori protiv jedne odredbe u predlogu sveobuhvatnog zakona Ministarstva finansija, koja predviđa otvaranje za domaću i stranu konkurenciju skoro 200 profesija i spajanje javnih organizacija, agencija i ustanova.

Tekst predloga zakona je u načelu prihvaćen prošle nedelje, ali je opoziciona Komunistička partija Grčke zahtevala javno, pojedinačno glasanje o jedanaest najkontroverznijih odredbi tog zakona.

Pored spora poslanika socijalistia, konzervativaca i desničara oko člana 29 - o apotekama, još četrdesetak poslanika - od ukuopno 300 koliko ima Skupština Gčke, protivi se i odredbi o smanjenju prevremenih penzija.
XS
SM
MD
LG