Dostupni linkovi

Godišnjica formiranja Đinđićeve vlade



Na današnji dan pre 11 godina, 25. januara 2001. godine, formirana je prva demokratska Vlada Srbije posle odlaska sa vlasti režima Slobodana Miloševića, a za premijera je izabran Zoran Đinđić.

Prva odluka Đinđićeve Vlade bilo je smenjivanje načelnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti Radomira Markovića, koji je kasnije osudjen na 40 godina zatvora zbog umešanosti u četvorostruko ubistvo i pokušaj ubistva Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali.

Vlada je izabrana posle tromesečnog mandata prelazne vlade, formirane pošto je Milošević izgubio izbore 24. septembra 2000. godine i priznao poraz posle velikih demonstracija 5. oktobra te godine, a za predsednika SRJ izabran je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Đinđićevu Vladu formirala je koalicija Demokratska opozicija Srbije (DOS) sastavljena od 18 stranaka i imala je sedam potpredsednika, 17 ministarstava i 16 ministara.

“Stanje koje zatičemo dramatično je loše. Zadatak koji mi danas preuzimamo kao nasledje prethodnih deset godina veoma je težak, izazovi su veoma veliki, ali i šansa da se upišemo u istoriju kao generacija koja je jednu zemlju ponovo vratila na njen pravi put, ta sanša je takodje veoma velika”, rekao je Đinđić 25. januara u ekspozeu u Skupštini Srbije.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine a za organizaciju i izvršenje ubistva osudjeni su čelnici rasformirane Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović i pripadnici zemunskog kriminalnog klana.
XS
SM
MD
LG