Dostupni linkovi

Sketino: Ne grize me savest - drugi su krivi



Kapetan nasukanog kruzera "Kosta konkordija" Frančesko Sketino priznao je u jednom telefonskom razgovoru, koji je prisluškivan i snimljen, da je napustio brod kada se nakrivio, prenose danas italijanski mediji transkript tog prisluškivanog razgovora.

Frančesko je u razgovoru objasnio da je prišao tako blizu ostrva Đilja na zahtev uprave kompanije Kosta korčere, a da instrumenti nisu ukazivali na oseku.

Dan posle nesreće kod Đilja kada se "Konkordija" nasukala i prevrnula pošto je udarila u stenu, kapetan Sketino je u razgovoru sa jednim prijateljem rekao: "...hteo sam da poslušam menadžera: prođi tuda, prođi tuda.... Neko drugi na mom mestu ne bi bio spreman da priđe tako blizu, ali dosađivali su mi... prođi tuda, prođi tuda".

Govoreći o brodolomu, Sketino je kazao sagovorniku: "Kada sam shvatio da se brod krivi u stranu, sišao sam sa njega", a zatim je dodao kako se prvo vratio po radio i uverio da je brod dobro usidren među grebenima.

List Korijere dela sera, koji je preneo transkript prisluškivanog razgovora, naveo je da kapetan nije imao grižu savesti.

"Ovo što sam uradio bilo je, da kažem pod navodnicima, nesmotreno, ali u svakom slučaju u granicama moje odgovornosti. Otvor (u brodu) bio je ogroman, a svime što se posle desilo upravljao sam na najprofesionalniji mogući način i zbog toga mogu da kažem da mi je savest mirna", rekao je Sketino.

On je dodao da se sada, međutim, oseća kao da je "izvrnut naopačke" i da mu "više ništa nije jasno".

Kapetan nasukanog broda i za sada glavni osumnjičeni za izazivanje nesreće u kojoj je 16 ljudi poginulo, a još 24 osobe se vode kao nestale, izjavio je i da je "ponosan što je sa posadom uspeo da spasi sve putnike, osim žrtava".

On je ipak u tom razgovoru priznao i da ne želi više da stane za kormilo: "Ne želim više da se popnem na brod, promeniću život, ne mogu više to da radim".

Advokati jedne grupe putnika zatražili su da se odgovornost za nesreću ne pripiše samo kapetanu.

"Ne verujemo da se nesreća ovakvih razmera može pripisati samo jednom trenutku ludila kapetana. Sprovodimo sopstvenu istragu o eventualnoj odgovornosti Koste kročere i lučke Kapetanije zbog tolerisanja nerazumne prakse 'pozdrava' blizu obale", rekli su advokati.
XS
SM
MD
LG