Dostupni linkovi

Švab traži da se Davos fokusira na zapošljavanje i moral



Osnivač Svetskog ekonomskog foruma (SEF) Klaus Švab (Sćwab) priznao je da kapitalizam ne valja i pozdravio ideje kritičara tog poretka da ga poprave, čak i onih ulogorenih u igloima u blizizni mesta na kojem su se okupili svetski moćnici.

Švabov antikapitalistički stav izazvao je čuđenje jer je on poznat kao zagovornik slobodnog tržišta koji je posvetio život okupljanju poslovne i političke elite u švajcarskom zimskom centru radi razmatranja globalne ekonomije.

Uoči ovogodišnjeg Forum SEF, koji je danas zvanično otvoren, Švab je u intervjuu za AP iskazao i neuobičajeni pesimizam.

"Duboko verujem u slobodno tržište ali ono treba da služi društvu", rekao je Švab.

Švab je kazao i da će ovogodišnji forum biti posebno usmeren na podešavanje "moralnog kompasa" svetske biznis elite i političkog kruga.

Takođe je osnivač Foruma u Davosu pozvao predstavnike antiglobalista, koji kampuju u igloima, da prisustvuju skupovima na marginama Foruma koji su posvećeni reformi kapitalizma.

Organizator protesta Dejvid Rot (David Roth) rekao je da demonstranti
još nisu odlučili da li će prihvatiti Švabov poziv.

Švab se založio i da lideri i vlade obrate više pažnje na zapošljavanje, da se koncentrišu na talenat umesto kapitalizma i na ponovno zadobijanje poverenja javnosti.

Inače, najnovija istraživanja kompanije sa ispitivanje mnjenja Edelman pokazuju da pada poverenje u vlade i kompanije da će uspeti da reše probleme.

Direktore vodećih svetskih kompanija najviše brine evropska dužnička kriza.

Očekuje se da u 2012. kineska, brazilska i druge ekonomije u brzom razvoju i dalje beleže snažan rast dok će se SAD i Evropa i dalje boriti sa problemima koji su posledica kreditne krize iz 2008, uključujući visoku nezaposlenost.

Takvi stavovi u javnosti doprinose mišljenju da su svetske ekonomske nedaće veće nego što su lideri u Davosu predviđali u prethodnim godinama.

"Bili smo preveliki optimisti (prošle godine)", priznao je Švab.

Forum u švajcarskim Alpima održava se pod jakim merama obezbeđenja jer su među VIP gostima nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) i još 40 svetskih lidera.
XS
SM
MD
LG