Dostupni linkovi

Ju es stil u Košicama ponovo radi od 1. februara



Najveći poslodavac u istočnoj Slovačkoj, čeličana Ju Es Stil, posle kriznog režima kada je za jedan dan skraćena radna nedelja, od 1. februara kreće punom parom u normalnu proizvodnju, saopštio je predstavnik sindikata te fabrike Mikulaš Hintoš.

Ju Es Stil u Košicama zbog krize na tržištu bio je prinuđen da od početka januara skrati radnu nedelju sa pet dana na četiri, a za taj radni dan koji nisu odrađivali zaposleni su dobijali 60 odsto dnevne zarade.

Da se svih 13.000 zaposlenih vrati u sve smene pomoglo je prema procenama analitičara povećanje potražnje, a najverovatnije ambiciozni planovi slovačkih fabrika automobila.

Veća potražnja za čelikom po oceni analitičara može da bude i rezultat ambicioznih planova fabrike Folksvagena u Bratislavi koja je zahvaljujući pro izvodnji dva nova mala štedljiva tražena modela odlučila da ove godine iskoristi ceo proizvodnji kapacitet od 400.000 automobila godišnje.

Pomoglo je verovatno i to što su slovački građevinari povećali tokom prošle godine svoje učešće na stranim tržištima i imaju sada više posla.
XS
SM
MD
LG