Dostupni linkovi

Bez datuma za kraj nadgledanja nezavisnosti


Priština - ilustracija
Priština - ilustracija
Međunarodna upravljačka grupa (MUG) nije odredila datum kada bi trebalo da se privede kraju nadgledanje kosovske nezavisnosti. Međutim, nakon održanog u utorak sastanka u Beču, 25 zemalja članica ove grupe je izrazilo političku volju da se nadgledanje okonča krajem ove godine.

U zaključima sastanka MUG-a od Vlade Kosova se traži da ubrza napredak u najvažnijim oblastima pravosuđa, vladavine zakona obrazovanju i zdravstvu, te se izražava nada u brzo završavanje rada na izmenama kosovskog Ustava i zakona kojima se ponovo uspostavlja poverenje u izborni proces.

MUG takođe zahteva od Vlade Kosova da se aktivno potrudi da dosegne do srpskih građana, naročito do onih u severnim opštinama.

MUG od Srbije traži da se uzdrži od uplitanja u Kosovo, podrazumevajući tu i povlačenje svoje policije, snaga bezbednosti i ostalih elemenata prisustva države, te poziva Srbiju da ne održi svoje lokalne izbore na severu Kosova.
Pieter Feith
Pieter Feith

S obzirom da se Kosovo nalazi u završnim fazama implementacije Sveobuhvatnog predloga rešenja statusa, počeće i pripreme za zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije, koja inače nadgleda provođenje ovog predloga.

Neke od zaključka sastanka MUG-a saopštili su šef Međunarodne civilne kancelarije, Piter Feith i premijer Kosova Hashim Thaçi na konferenciji za novinare.

Feith je izjavio da postoje dve faze koje bi prethodile okončanju nadgledane nezavisnosti i zatvaranju njegove kancelarije. Tu spada provođenje Ahtisarijevog plana, naročito na severu zemlje i promena Ustava tako što će se usvojiti amandmani koji tačno određuju prenos ovlašćenja MCK na Vladu Kosova.

Pošto je sever pomenut kao faktor koji određuje mnogo toga u vezi sa kosovskom nezavisnošću, Feith je izjavio da Kosovo ne može ostati talac severa, gde MCK i vlada imaju jako malo pristupa.

„Kraj nadgledanja nezavisnosti podrazumeva potpuno provođenje Ahtisarijevog plana, napredak na severu i ustavne promene“, kazao je Feith.

Thaçi: Okončanje nadgledanja približava zemlju EU

Međutim, tokom konferencije nije bilo reči o tome šta se konkretno treba desiti sa severom, kako bi smatralo da je i tamo završen posao.

Feith je izjavio da će se nastaviti napori za sprovođenjem Ahtisarijevog plana i na severu, ali je podsetio da na severu može doći do novih dešavanja i to putem dijaloga Kosova i Srbije, ali on nije dao garancije za sprovođenje ovog dokumenta u tom delu.
Hashim Thaçi
Hashim Thaçi

„Ne mogu vam dati tačan datum, ali cilj nam je da završimo svoj posao do kraja godine“, kazao je Feith.

Sa druge strane, kosovski premijer je obećao da će vlada sprovesti sva preostala pitanja koja predviđa Ahtisarijev plan.

“Dajemo obećanje da će kosovske institucije sprovesti u potpunosti preostale delove Ahtisarijevog plana, kako bi 2012. godina bila godina okončanja nadgledanja nezavisnosti. Okončanjem nadgledanja, Kosovo će se još više približiti EU”, kazao je Thaçi.

Međunarodna upravljačka grupa nadgleda provođenje Ahtisarijevog plana, na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova. U ovoj grupi su SAD, Turska, i države EU koje su priznale Kosovo.

Kasnije tokom godine MUG će se ponovo okupiti, te ukoliko bude načinjen dovoljan napredak, doneće rokove za završetak nadgledane nezavisnosti i zatvaranje međunarodne civilne kancelarije
XS
SM
MD
LG