Dostupni linkovi

NDNV: Medijsko ludilo u Srbiji po receptu devedesetih


Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo hajku koja se sprovodi protiv ovdašnjih pisaca i intelektualaca preko opskurnih tabloida, ali i tzv. ozbiljnih medija, i traži da se ona hitno obustavi. NDNV smatra da hajka neodoljivo podseća na devedesete godine prošlog veka i na istragu “domaćih izdajnika”, a da njome rukovode i sprovode je isti ideolozi i stari/novi izvršioci radova.

„Medijsko ludilo oličeno u glasilima koja sebe neopravdano svrstavaju u ‘dnevne novine’, u histeričnom traganju za neprijateljima, otišlo je čak dotle da je u toku obračun i sa ‘stranim izdajnicima’, oličenim ni manje ni više nego u glumici i rediteljki Anđelini Džoli, pevačici Šakiri itd, koje su takođe okvalifikovane kao ‘neprijatelji srpstva’?!”, kaže se u saoštenju NDNV-a.

NDNV navodi da opskurna glasila očigledno slede instrukcije svojih političko-marketinških (prikrivenih) vlasnika. A te instrukcije su vrlo jednostavne: dodatno sluditi ionako sluđene građane Srbije, kako ne bi imali vremena da razmišljaju o stvarnim problemima koji ih tište, a koji su pre svega egzistencijalne prirode.

„Drugim rečima, ako nema hleba, dajmo narodu barem igara i to tako što ćemo prineti poneku žrtvu na ofucani patriotski stub nekakvog imaginarnog ‘srpstva’. I to takođe predstavlja kontinuitet politike iz devedesetih godina”, kaže se u saopštenju NDNV-a.

NDNV upozorava da je u Srbiji je, dakle, sve moguće, pa i to da dojučerašni portparol politike etničkog čišćenja i genocida sada ima dovoljno “moralne hrabrosti” da se oglašava o nekakvom terorizmu.

U Srbiji je, navodi NDNV, moguće i da se štampaju “dnevni listovi” koji krše sve profesionalne i etičke norme, kršeći pritom i zakone, a da za njihove sadržaje niko ne odgovara, jer ćute i tužilaštva, a ćute i “reformisani” sudovi. Svi zajedno, nesmanjenom žestinom rade na tome da ućutkaju još ono malo mislećih osoba u ovoj nesrećnoj i zaglibljenoj zemlji, ono malo osoba koje su uprkos svemu i danas u stanju da kažu da su i car i njegove sluge ružni i goli.

Srbiju očigledno očekuju veoma teški dani, na delu je “novi totalitarizam”, koji sigurno građanima ne može doneti ništa dobro. Pitanje je samo da li će građani imati dovoljno svesti da ne nasednu na novo “prodavanje magle” – ističe NDNV.
XS
SM
MD
LG