Dostupni linkovi

Vlada Rumunije podržava slobodno izražavanje, ali ne i nasilje



Premijer Rumunije Emil Bok je danas izjavio da podržava slobodno izražavanje demonstranata, ali da neće tolerisati nasilje.

Bok se oglasio danas, prvi put posle višednevnih antivladinih demonstracija u Bukureštu i u još 24 rumunskih gradova i posle dve večeri nasilja u Bukureštu,

Na svim protestima tražene su ostavke predsednika Trajana Baseskua i Vlade zbog oštrih mera budžetske štednje koje pogađaju građane.

"Razumemo teškoće kroz koje prolaze Rumuni. Znamo da su teška vremena i da su mere koje smo preduzeli donele stradanja", naveo je Bok i dodao da je vlada tim merama uspela da dovede do relativne stabilizacije, ali da se rezultati još ne vide jer kriza traje.

Bok je rekao da je jedino rešenje dijalog Vlade sa svim činiocima, nevladinim organizacijama, na političkom nivou i u parlamentu.

Predsednik opozicione Nacionalne liberalne partije (PNL) Krin Antonesku rekao je odmah potom da njegova stranka traži ostavku Vlade i prevremene izbore.

Policija i gradonačelnik Bukurešta Sorin Opresku su danas saospstili novinarima da je prošle noći povređeno 59 demonstranata, dva novinara i deset policajaca od kojih su dvojica i dalje u bolnici.

Policija je podnela krivične prijave protiv 36 huligana, a 246 je novčano kažnjeno.

Nasilne grupe su pokušale da se ubace među mirne demonstrante, ali je policija uspela da ih izoluje i tada je došlo do sukoba i uništavanja.
XS
SM
MD
LG