Dostupni linkovi

Jeremić: Srbija ne menja prioritete



Srbija će nastaviti da ispunjava svoja četiri spoljnopolitička prioriteta, neophodne reforme bez obzira kada će Evropska unija postići konsenzus o daljim koracima u evrointegracionom procesu Beograda, rekao je danas šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

"Srbija će u 2012. posebno raditi na tome da Zapadni Balkan napreduje u miru i stabilnosti. Za harmonično napredovanje Zapadnog Balkana potrebno je da se nerešena pitanja tretiraju na način koji neće potkopati regionalnu bezbednost", rekao je Jeremić na otvaranju Pete ambasadorske konferencije u Palati Srbija.

Podsetivši da su spoljnopolitički prioriteti Srbije evropski proces, regionalna harmonija, pravično i održivo rešenje za Kosovo i produbljivanje ekonomske saradnje sa svetom, Jeremić je dodao da je centralna prepreka u postizanju tog strateškog imperativa neslaganje po pitanju Kosova.

Jeremić je ponovio četiri tračke za Kosovo predsednika Srbije Borisa Tadića - da se mora obezbediti održivo rešenje za sever Kosova, zaštititi srpske enklave na jugu Kosova, očuvati srpski identitet i verska baština na celom Kosovu i obezbedi privatna i ostala imovina.

U Beogradu se održava Peta ambasadorska konferencija kojoj prisustvuje veliki broj ambasadora Srbije u svetu, a specijalni gost je portugalski ministar spoljnih poslova Paulo Portaš.

U delu konferencije otvorenom za javnost danas će govoriti i predsednik Tadić.
XS
SM
MD
LG