Dostupni linkovi

Izrael i SAD otkazuju vojnu vežbu



Izrael i SAD odložili su veliku zajedničku vojnu vežbu, planiranu za april, kako bi izbegli povećanje napetosti u odnosima s Iranom. Jedan neimenovani izraelski zvaničnik odbrane objasnio je sinoć da Vašington želi da izbegne stvaranje dodatnih tenzija u regionu, posebno u svetlu osetljive situacije podstaknute izveštajima u međunarodnim medijima da SAD i Izrael pripremaju udar na iranska nuklearna postrojenja.

Vežba nazvana "Ozbiljan izazov 12" trebalo je da sumulira rakete ispaljene iz Irana ili drugih neprijateljskih država ka Izraelu. Odbrambeni zvaničnici su rekli da se sada planira izvođenje vežbe na leto. Evropska komanda američke vojske (EUCOM) je naknadno precizirala da će odbrambena vežba, planirana za april, biti održana krajem 2012. godine. "Nije neobično da se takve vežbe odlažu i lideri obe strane veruju da će se najbolje učešće svih jedinica postići kasnije u godini", kazao je kapetan Džon Ros portparol EUCOM-a.

Vest o odlaganju vežbe usledila je u vreme povećane napetosti između američkih saveznika i Irana, nakon što je Teheran zapretio da će zatvoriti moreuz Ormuz, ključni put za snabdevanje naftom.
XS
SM
MD
LG