Dostupni linkovi

Hrvatska obilježila 14 godina mirne integracije Podunavlja


Danas se navršava i 14 godina od mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Prigodno je obilježena u Vukovaru gdje je bio i predsjednik države Ivo Josipović.

U svom govoru na svečanosti u vukovarskom Hrvatskom domu rekao je kako je današnji dan, na koji Hrvatska obilježava i 20.obljetnicu međunarodnog priznanja, praznik povjerenja, mira i pravednosti.

Ističući kako se s pravom govori da je mirna reintegracija bila najuspješniji mirovni projekt UN-a, predsjednik Josipović je rekao kako su njezinom provedbom sačuvani mnogi životi.

Velika zasluga zbog uspostave i provedbe procesa mirne reinegracije pripada tadašnjem hrvatskom državnom vodstvu, političkim predstavnicima Srba te međunarodnoj zajednici, rekao je predsjednik.

Prema riječima vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe Vukovar je danas grad mira i tolerancije. Na današnji dan, prema njegovom mišljenju, završio je rat u Hrvatskoj. Poručio je kako se pomirenje ne može nametnuti izvana, već Vukovarci taj mir žive svaki dan.

Proces mirne reintegracije završio je 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), vraćeno u ustavno-pravni poredak RH, čime su stvoreni uvjeti za povratak prognanika i izbjeglica na ta područja te obnovu.
XS
SM
MD
LG