Dostupni linkovi

logo-print

Piter Fejt osudio najavljenu blokadu Samoopredeljenja


Piter Fejt osudio najavljenu blokadu Samoopredeljenja

Planirana blokada dva granična prelaza od strane pokreta Samoopredeljenje neće unaprediti međunarodnu poziciju Kosova, niti će pomoći u naporima da se uspostave normalni odnosi sa Srbijom, ocenio je u četvrtak Međunarodni civilni predstavnik (ICR) Piter Fejt.

Plan pokreta Samoopredeljenje da u subotu 14. januara blokira granične prelaze sa Srbijom – Merdare i Bela Zemlja, neće pomoći naporima Vlade, civilnog društva i međunarodne zajednice na izgradnji normalnih i dobrosusedskih odnosa između Srbije i Kosova, rekao je Fejt, a prenosi njegova kancelarija.

„Ovo nije odgovorno ponašanje organizacije koja je zastupljena u Skupštini Kosova. Ukoliko se aktivnost Samoopredeljenja ostvari štetiće međunarodnoj reputaciji Kosova, te će istovremeno pokazati nedostatak poštovanja jedne od ključnih vrednosti Evrope – slobodnog protoka ljudi i robe. Kosovo je svojim konstruktivnim angažovanjem u dijalogu kojim posreduje EU postiglo praktične koristi za svoje građane. Aktivnosti „Samoopredeljenja“ predstavljaju rizik kojim se podrivaju postignuti rezultati“, navodi se u Fejtovoj izjavi.
XS
SM
MD
LG