Dostupni linkovi

Afera Telekom: Traže se dokazi iz SAD, opozicija u akciji


Andrija Mandić i Nebojša Medojević, 12. januar 2011.
Andrija Mandić i Nebojša Medojević, 12. januar 2011.
U Crnoj Gori se rasplamsava afera Telekom, odnosno širi se krug potencijalnih učesnika u potencijalnom korupcionaškom poslu.

Zahtjevi za efikasnom istragom su sve glasniji, specijalni tužilac za organizovani kriminal provjerava transfere novca i traži dokaze iz SAD-a o slučaju podmićivanja crnogorskih zvaničnika od strane Mađar telekoma, a opozicione stranke najavljuju parlamentarnu istragu povodom slučaja Telekom i razgovore sa ambasadorima Amerike i Mađarske kao i tužilaštvom u Njemačkoj.

Lideri Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije Nebojša Medojević i Andrija Mandić su u razgovoru sa njemačkim ambasadorom Pijusom Fišerom najavili više aktivnosti kojima će doprinijeti rasvjetljavanju ozbiljnih optužbi o mogućem podmićivanju crnogorskih zvaničnika od strane Mađar Telekoma i Dojče Telekoma koje je prethodilo prodaji crnogorskog telekoma 2005 godine za 114 miliona eura.

Među tim aktivnostima su novi sastanci sa američkim i mađarskim ambasadorom i razgovor sa tužiocem u Bonu.

"Mi smo od gospodina ambasadora zatražili da meni i gospodinu Mandiću zakaže sastanak u tužilaštvu u Bonu, koje je u septembru prošle godine podiglo optužnicu protiv izvršnog direktora Dojče Telekom. Prema našim
Mađar Telekom
Mađar Telekom
saznanjima tamo postoji dosta dokaza o tome kome su isplaćene pare u Crnoj Gori, od crnogorskih državljana i visokih zvaničnih funkcionera. Državno tužilaštvo će, mi mislimo, sada da zateže i odugovlači cijelu stvar i neće podići optužnicu za pokretanje ovog slučaja, za šta postoje ja mislim najveće šanse jer se po svemu sudeći radi o politički toliko uticajnim osobama da tužilaštvo ni lično ni profesionalno ne može da pokrene tu optužnicu", tvrdi Medojević.

Nakon informacije da su zbog podmićivanja crnogorskih i makedonskih zvaničnika, Mađar i Dojče telekom pristali da plate poravnanje od 95 miliona dolara radi obustave krivičnog postupka, specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina Ivanović je od Uprave za sprečavanje pranja novca tražila da provjeri transfere novca za četiri sporna ugovora koji su iskorišćeni za davanje mita.

Pored toga, specijalno tužilaštvo je tražilo od pravosudnih organa Sjedinjenih Država podatke o slučaju Telekom.

Ko stoji iza ugovora

Pravosudne institucije Sjedinjenih Država sumnjiče off shore firmu Fiesta Investments da je među četiri kompanije učestvovala u korumpiranju crnogorskih zvaničnika prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore, ali još uvjek se ne zna ko imenom i prezimenom stoji iza te firme s kojom je Mađar telekom sklopio ugovor o navodnim konsultantskim uslugama.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, postoji mogućnost da je Fiesta povezana sa Atlas Grupom Duška Kneževića. Firma sa istim nazivom Fiesta invesmets je čitavu deceniju posredovala u emitovanju satelitskog programa Javnog servisa Radio televizije Crne Gore, a prvi ugovor o zakupu satelitskih kapaciteta sa ovom off shore firmom potpisao je Goran Rakočević, tadašnji direktor Radio televizije Crne Gore i kum bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Da bi se ovi navodi do kraja rasvijetlili potrebna je kako tužilačka istraga, a pored toga, prema riječima Andrije Mandića, opozicija će inicirati parlamentarnu istragu koja dozvoljava mnogo šire mehanizme istrage nego što je to kontrolno saslušanje.

"Mogli bi da pozovemo sve aktere ovih nemilih dešavanja prilikom privatizacije Telekoma. Mogli bi da pozovemo i bivše ministre, mogli bi da pozovemo i bivšeg premijera, mogli bi da pozovemo ljude koji su učestvovali kao profesionalci, advokati, savjetnici i slično. Dakle, mogli bi sve
"Američko Ministarstvo pravde čim je objavilo presudu da je vrlo jasno poslalo političku poruku nekome u Crnoj Gori da je vrijeme da se povuče sa političke scene", kaže Nebojša Medojević.
da ih saslušamo a njihova obaveza bi bila da govore istinu jer te njihove izjave su javne, zvanične i mogla bi se pokrenuti krivična odgovornost u slučaju da je neko od njih lagao", kaže Mandić.

Na pitanje da li će insistirati na ulozi kompanija povezanih sa Fijesta investments, Nebojša Medojević je rekao da treba uspostaviti međunarodnu saradnju te da je dobro što je proces u Americi okončan poravnanjem i objavljen.

"Dakle, krivično je sve jasno, dokazi su arhivirani i dostupni jer u samom ugovoru o poravnanju stoji da Mađar telekom mora da mora prihvatiti obavezu da sarađuje sa pravosuđem bilo koje države koje pokrene postupak. To znači da ni Mađar telekom više ne može da prikriva svoju dokumentaciju. Američko Ministarstvo pravde čim je objavilo presudu da je vrlo jasno poslalo političku poruku nekome u Crnoj Gori da je vrijeme da se povuče sa političke scene i da uzme dobre advokate da vodi računa o sličnim slučajevima od Italije i drugih destinacija, i da će to da bude njegova preokupacija", naveo je Medojević.
XS
SM
MD
LG