Dostupni linkovi

Kacin: Srbiji dati status kandidata


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da Srbiji treba odobriti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i što pre otvoriti pregovore o članstvu, kako bi Unija pokazala da prihvata i ceni reforme koje Srbija sprovodi.

Kacin je, na sednici Komiteta Evropskog parlamenta za inostrane poslove, rekao da je Srbija učinila značajne reforme i uhapsila preostala dva haška optuženika.
Prema njegovim rečima, izazov koji ostaje pred Srbijom je regionalni izazov koji se tiče Kosova.

"Videli smo prošle godine da su postignuti sporazumi koji su doneli koristi za građane, ali je bilo i zastoja", ukazao je Kacin i podsetio na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se uklone barikade na severu Kosova, koje su postavljene zbog tih sporazuma.

Beograd je učinio sve u svojoj moći da se uklone barikade i obezbedi sloboda kretanja. Bilo je provokativnih predloga o podeli Kosova i potrebno je jasno distanciranje od ovakvih ideja, rekao je Kacin.

Kacin je pohvalio ukidanje blanko ostavki, jačanje organizacije civilnog društva, ali je ukazao da postoje izazovi koji se tiču vladavine prava, borbe protiv sistemske korupcije.

Savetu za borbu protiv korupcije potrebna je politička podrška i Vlada Srbije mora adekvatno da odgovori na izveštaje ovog saveta, rekao je Kacin.
On je rekao da je potrebno vreme za reformu pravosuđa, kao i da su Srbiji potrebni profesionalni, nezavisni mediji.
XS
SM
MD
LG