Dostupni linkovi

Pentagon: Istraga o snimku američkih marinaca


Američke vojne vlasti saopštile su da vode istraga o video snimku koji se pojavio na internetu, gde se vide četvorica marinaca kako uriniraju po mrtvim talibanima.

Portparol Pentagona mornarički kapetan Džon Kirbi rekao je da bez obzira o kome se radi, i pod kojim se uslovima to dogodilo, takav čin smatra nečuvenim.

"Snimak je duboko uznemirujući i predstavlja nečuveno ponašanje", naveo je on.

Na snimku koji traje kraće od 40 sekundi, vide se četvorica američkih vojnika kako uriniraju po trojici mrtvih talibana.

Američka vojska je saopštila da još nije utvrđena verodostojnost snimka i dodala da, bez obzira na to, ono što se vidi na snimku nije u skladu sa vrednostima koje propagiraju američki marinci.

Svoju ogorčenost snimkom odmah je izneo i Savet za islamsko-američke odnose, poznata organizacija za zaštitu prava muslimana iz Vašingtona, ocenivši da to predstavlja odvratan i nemoralan čin.

Ako se pokaže da je snimak verodostojan, to će predstavljati nešto potpuno nedolično za američko vojno osoblje i ugroziće ostale vojnike i civile , navodi se u pismu Saveta koje je upućeno američkom sekretaru za odbranu Leonu Paneti.

Američke vojne vlasti su obećale da će temeljno i do kraja istražiti incident.
XS
SM
MD
LG