Dostupni linkovi

32 zemlje poseduju nuklearni materijal



Više od 30 država u svetu poseduje nuklearni materijal koji je u nekim zemljama loše obezbeđen, navodi se u novom izveštaju američke organizacije Inicijativa za nuklearne pretnje (Nuclear Threat Initiative - NTI).

U tom izveštaju se zaključuje da uprkos pozivima da međunarodna zajednica više uradi kako bi se sprečilo da terorističke organizacije dođu do nuklearnog oružja, još ne postoji konsenzus o prioritetima ili kako bi nuklearne materijale trebalo zaštiti.

Svetski lideri će se u martu okupiti u Seulu na drugom samitu posvećenom nuklearnim aktivnostima, pošto je američki predsednik Barak Obama pre dve godine organizovao prvi takav skup i pozvao da se pospeše napori da nuklearni materijali ne dospu u pogrešne ruke.

Predsednik NTI-a, bivši američki senator Sem Nan rekao je da izveštaj potvrđuje da su neki od tih materijala loše obezbeđeni što ukazuje na rizik da teroristi mogu doći do njega radi pravljenja nuklearne bombe.

Među 32 zemlje Australija je najbezbednija, dok je Severna Koreja poslednja.

Od zemalja koje pored nuklearnog materijala poseduju atomsko oružje, Velika Britanija je na prvom mestu.

SAD zauzimaju 13 mesto od 32 zemlje, što ukazuje na velike količine nuklearnog materijala i postrojenja za njihov smeštaj.
XS
SM
MD
LG