Dostupni linkovi

Vlada Kosova: Dobro sprovođenje sporazuma o slobodi kretanja



Vlada Kosova je danas ocenila da se sporazum o slobodi kretanja koji se primenjuje od 26. decembra, uglavnom dobro sprovodi, uprkos problemima koji su prevaziđeni angažovanjem posrednika Evropske unije u razgovorima o tehničkim pitanjima.

U saopštenju Vlade se ističe da je na osnovu izveštaja Policije Kosova, od 26. decembra do 9. januara sa Kosova u Srbiju ušlo 2.949 lica i 899 automobila.

Tim sporazumom je omogućeno, prvi put posle juna 1999. godine, da građani sa ličnim kartama Kosova mogu da uđu u Srbiju ili da teritoriju Srbije koriste za tranzit u druge države.

Vlada procenjuje da taj sporazum ima značaja posebno za kosovsku dijasporu koja može da koristi i mogućnost koju daje sporazumom o slobodi kretanja, potpisan 2. jula u Briselu.

Takođe se ističe da je u periodu od 6. do 9. januara ove godine bilo prepreka na prelazima Merdare i Bela zemlja kada su se stvorile duge kolone i duže se čekalo na prelazak.

Srpska strane je, prema saopštenju vlade, takve problema opravdala teškoćama tehničke prirode pošto je elektronski sistem za unošenje podataka otežano funkcionisao zbog velikog broja prelazaka granice.
XS
SM
MD
LG