Dostupni linkovi

EK traži kažnjavanje Mađarske zbog deficita



Evropska komisija ocenila je danas da Mađarska nije dovoljno uradila na korigovanju svog javnog deficita i predložila da bude sankcionisana, ali je pozdravila mere preduzete u Belgiji, na Kipru, Malti i u Poljskoj.

"Komisija je danas ocenila da Mađarska nije dovoljno napredovala kako bi na trajan i održiv način korigovala svoj deficit. Ona predlaže sledeću fazu" pošto ta zemlja nije spustila svoj deficit ispod granice od tri odsto BDP-a, piše u saopštenju.

Ako ostale zemlje EU dođu do istog zaključka kao i Brisel, precizira se dalje, "Komisija će izneti nove preporuke za Mađarsku s ciljem da se zaustavi njen deficit".

Mađarski deficit u 2011. godini tehnički je bio ispod tri odsto, ali Komisija smatra da je on izračunat na način kako bi se zamaskiralo pogoršanje finansijske situacije u zemlji.

Zahtevajući sankcionisanje Mađarske, Evropska komisija prvi put koristi nova ovlašćenja po pitanju budžetske discipline koja su usvojeni prošle jeseni. Ona ubuduće može da traži uvođenje sankcija tako što bi sredstva bila deponovana i mogla bi da se pretvore u novčanu kaznu.

Kad je reč o Mađarskoj, koja nije u zoni evra, Komisija ne može da je novčano kazni već da predloži potpunu ili delimičnu suspenziju kohezionih fondova što je više od milijardu evra, rekao je jedan evropski diplomata.
XS
SM
MD
LG