Dostupni linkovi

Salmond: Referendum u Škotskoj 2014.



Premijer Škotske Aleks Salmond rekao je danas da stanovnici te britanske pokrajine treba da utanače uslove referenduma o nezavisnosti.

Salmond je juče najavio da će Škotska referendum o nezavisnosti održati na jesen 2014, što će, prema njegovim rečima, dati dovoljno vremena Škotima da razmisle o budućnosti Velike Britanije, a škotskim vlastima omogućiti da do tada pripreme potrebni zakonski okvir.

Britanski premijer Dejvid Kameron nagovestio je da bi Škotska trebalo da izabere između nezavisnosti i status kvoa.

Salmond je, međutim, rekao danas za Bi-Bi-Si (BBC) da škotski parlament treba da odluči kako će da formuliše pitanje koje će ponuditi biračima.

On je dodao da bi Škotska trebalo da odluči i da li će joj se možda više svideti treća opcija koja bi podrazumevala veću nezavisnost od Britanije ali ne i potpuno odvajanje.

Škotske vlasti nemaju mandat da raspišu referendum zbog čega je neophodno da britanske vlasti prenesu na njih to ovlašćenje.

London na to pristaje samo ako referendum bude "u skladu sa zakonom, pošten
i odlučujući".

Salmondova partija već dugo zagovara da Škotska istupi iz sastava Velike Britanije.

Škotska trenutno ima vlastito ministarstvo za unutrašnje poslove, dok spoljnu politiku i odbranu vodi London.

Škotska je bilo nezavisna država do 1. maja 1707, kada je Ukazom o ujedinjenju ušla u zajednicu s Engleskom i stvorila Veliku Britaniju, u čijem sastavu je i Vels, a sa Severnom Irskom ove tri pokrajine čine Ujedinjeno Kraljevstvo.
XS
SM
MD
LG