Dostupni linkovi

Češka vraća crkvenu imovine



Češka vlada usvojila je danas predlog zakona o restituciji crkvene imovine po kojem će 17 verskih zajednica u Češkoj, na čelu sa najbogatijom Češkom katoličkom crkvom, dobiti zemljište i nekretnine vredne tri milijarde evra.

Po tom zakonskom predlogu u narednih 30 godina država će verskim zajednicama isplatiti finansijsku odštetu od 2,36 milijarde evra.

U poslednjem trenutku dogovor o imovinskom poravnanju sa crkvama pokušao je da spreči najmanji partner u vladi, stranka Javne stvari, pravdajući se da je sada kriza, da je reč o velikim parama jer će finansijska odšteta biti uvećana za inflaciju i da bi crkve mogle da sačekaju povoljniji trenutak.

Stvar je, međutim, presekao premijer Petr Nečas zapretivši da će smeniti svakog ministra koji ne bude glasao za restituciju crkvene imovine, jer je reč o komporomisu koji se stvarao godinama, a dogovor je cele vladajuće koalicije.

Šume, njive, pašnjake i nekretnine koje predstavljaju 56 odsto svih nekretnina koje je crkvama oteo komunistički režim posle 1948. godine biće vraćene u narednih pet godina.

Finansijsko obeštećenje za oteto u vreme totalitarnog režima država će isplaćivati narednih 30 godina.

Mali deo crkvene imovine vraćen je u Češkoj odmah nakon plišane revolucije krajem 1989. godine, iako je raznim zakonima još od početka tranzicije u zemlji sprovedena restitucija sve imovine osim crkvene.

U ateističkoj Češkoj gde jedva jedna trećina nacije veruje u Boga, nije bilo političke volje da se pitanje restitucije crkvene imovine reši sve do 2009. godine, kada je to prvi put pokušala konzervativna vlada tadašnjeg premijera Mireka
Topolaneka
XS
SM
MD
LG