Dostupni linkovi

Kina poziva Iran da sarađuje sa svetskom atomskom agencijom



Kina je pozvala danas Iran da sarađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa svojim pogonom za obogaćivanje uranijuma u mestu Fordo.

Ovaj poziv podudara se sa posetom američkog ministra finansija Timotija Gajtnera Kini tokom koje on traži od Pekinga da izvrši pritisak na Teheran zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

"Nadamo se da će Iran i AIEA ojačati saradnju i razjasniti pitanja vezana za iranski nuklearni program što pre moguće", rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Liu Veimin.

Prema sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja, Iranu je dozvoljeno da razvija civilni nuklearni program ali ne i vojni.

U izveštaju u novembru AIEA je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa.

Kina, koja je veliki uvoznik iranske nafte, rekla je da se protivi jednostranim sankcijama Teherau, što se odnosi na zakon o finansiranju Pentangona, koji je američki predsednik Barak Obama potpisao 31. decembra.

Prema tom zakonu, SAD jačaju sankcije protiv finansijskog sektora Irana i nameravaju da održe te sankcije dok se iranski nuklearni program bude razvijao u tajnosti.

Zapadne zemlje sumnjaju da Iran pokušava pod izgovorom da razvija civilni nuklearni progra, da proizvede nuklearno oružje, što Iran stalno demantuje.

Prema navodima iz Gajtnerove pres službe, američki zvaničnik će u Pekingu razgovarati o "koordinaciji sa svojim partnerima o načinima povećanja pritisaka na Iran" koji obezbeđuje 11 odsto kineske potrošnje nafte.
XS
SM
MD
LG