Dostupni linkovi

Suprug Julije Timošenko dobio azil u Češkoj


Oleksandr i Julija Timošenko tokom izbora 2010.
Oleksandr i Julija Timošenko tokom izbora 2010.
Suprug zatočene bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko dobio je politički azil u Češkoj.

Glasnogovornik češkog Ministarstva unutarnjih poslova Pavel Novak potvrdio je da je 51-godišnjem Oleksandru Timošenko odobren azil koji je tražio.

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg potvrdio je da je nešto ranije da se Oleksandr Timošenko nalazi u Češkoj Republici, gdje ima poslovni udio u jednoj tvrtki sa sjedištem u gradu Usti nad Labem, na sjeveru zemlje.
Ovo je drugi azil koji je zatražila osoba bliska bivšoj premijerki. To je prošle godine učinio Bohdan Danilčin, koji je u vladi Julije Tymoshenko bio ministar ekonomije.

Agencija Reuters tvrdi da je Timošenko azil zatražio krajem 2011.

Ovo je drugi azil koji je zatražila osoba bliska bivšoj premijerki.

To je prošle godine učinio Bohdan Danilčin, koji je u vladi Julije Timošenko bio ministar ekonomije. Njegov azil izazvao je zahlađenje odnosa na relaciji Prag-Kijev, a obje strane su protjerale diplomate.

Schwarzenberg je rekao da se nada da nova odluka neće isprovocirati i nova neprijateljstva.

Oleksandar Timošenko zahtjev za azilom je uputio nakon što je njegova supruga počela izdržavati sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena zbog navodne zloupotrebe položaja, jer je potpisala, kako Kijev tvrdi, nepovoljan ugovor po Ukrajinu u uvozu plina iz Rusije.

U pripremi nova optužnica

Julija Timošenko je iz kijevskog pritvora prebačena u zatvor u Kharkivu, gdje je pod 24 stalnim nadzorom s video kamerama, tako da je i noću u njenoj ćeliji upaljeno svjetlo.

Ukrajinsko tužilaštvo priprema novu optužnicu protiv nekadašnje premijerke i to za navodne malverzacije u vrijeme dok je bila na čelu Ukrajinske energetske kompanije u devedesetima.

Yevgeniya Carr, kćerka Yulie Tymoshenko, RSE studio u Kijevu, 2011.
Yevgeniya Carr, kćerka Yulie Tymoshenko, RSE studio u Kijevu, 2011.
I njen suprug Oleksandar tereti se neke slučajeve iz 2000. Promatrači naglašavaju da vlasti pojačavaju pritisak na obitelj Timoshenko.

Stranka Julije Timošenko je saopćila da se pojačavaju pritisci na nju, preko članova obitelji.

Za razliku od svoje karizmatične supruge, Oleksandar je tokom njihovog 32-godišnjeg braka uglavnom ostao izvan svjetlosti reflektora. Iako je bio stalno prisutan na suđenju supruzi, nije davao intervjue, niti je javno komentirao političku karijeru supruge.

Par ima kćerku Jevgeniju Carr, koja je bila izuzetno aktivna od trenutka kada je majka optužena. Analitičari procjenjuju da bi mlada žena mogla naslijediti majku na čelu Domovinske stranke i da bi s njom mogla izaći na izbore ovoga oktobra. No, ona demantira takav scenario.

"Moj jedini cilj je zaštititi majku i to na sve načine koji mi stoje na raspolaganju“, rekla je u razgovoru za Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Međunarodna zajednica je više puta do sada reagirala na proces protiv ukrajinske premijerke Julije Timošenko, naglašavajući da se radi o političkom procesu kojim se nastoji „ukloniti“ bivša premijerka iz političkog života Ukrajine, u kojem ona ima značajnu ulogu.
XS
SM
MD
LG