Dostupni linkovi

Merkelova podržala Vulfa



Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je pružila podršku predsedniku države Kristijanu Vulfu (Christian Wulff) uprkos tome što ponovo raste pritisak na njega u vezi sa spornim kreditom za kupovinu kuće i optužbama da je
pokušavao da ugrozi slobodu štampe.

Angela Merkel "visoko ceni Vulfa kao čoveka" i ima "puno poštovanje
za funkciju predsednika države", rekao je danas kancelarkin portparol
Štefen Zajbert (Steffen Seibert).

Ukoliko bi podneo ostavku, Vulf bi bio drugi predsednik Nemačke, posle Horsta Kelera (Koehler), koji prevremeno napušta funkciju u vreme mandata kancelarke Merkel, te bi se to nepovoljno odrazilo i na ionako nestabilnu situaciju njene konzervativno-liberalne vlade.

Sinoć su Vulfovi advokati odgovorili negativno na zahtev šefa "Bilda" Kaja Dikmana (Kai Dieckmann) da se složi sa objavljivanjem sadržaja poruke sa sekretarice.

Vulf je u televizijskom intervjuu u sredu uveče tvrdio da je cilj poziva bio da postigne samo odlaganje teksta o privatnom kreditu za kuću koji je pod izuzetno povoljnim uslovima dobio od prijatelja, bogatog poslovnog čoveka još u vreme kada je bio šef vlade Donje Saksonije.

"Bild" i Dikman su ostali pri tvrdnji da je reč o pokušaju cenzure, odnosno sprečavanja objavljivanja teksta koji je bio praćen i pretnjama o obustavi saradnje predsedničkog ureda sa ovom bulevarskom novinom tromilionskog tiraža.

Generalni sekretar parlamentarne frakcije Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Tomas Operman (Thomas Oppermann) je prebacio predsedniku da ne čini ništa da obesnaži optužbe proitiv njega i rekao da "samo objavljivanje
poruke može da pokaže da li je lagao ili nije".

Građani Nemačke su, uprkos tome, pretežno za to da Vulf ostane na funkciji i da mu se "pruži još jedna šansa".

Anketa Istraživačke grupe Izbori pokazala je da je 50 odsto Nemaca za to da Vulf ostane na funkciji predsednika, 43 procenta smatra da bi ostavka bila bolja.
XS
SM
MD
LG