Dostupni linkovi

Kameron: Film o demenciji a ne o premijerki



Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) kritikovao je danas film o bivšoj premijerki Margaret Tačer (Thatcher), kao ostvarenje koje više govori o demenciji i procesu starenja, nego o jednoj značajnoj osobi i karijeri.

Film "Čelična ledi" ('The Iron Lady) , u kome je Tačerova prikazana kao osetljiva, ranjiva žena, sa američkom glumicom Meril Strip (Meryl Streep) u glavnoj ulozi, od danas se prikazuje u britanskim bioskopima.

Kameron je pohvalio glumu Meril Strip, ali smatra da film nije trebalo da bude snimljen dok je Margaret Tacer još živa i boluje od demencije.

"Meril Strip je u ovom filmu bravurozna. Ali ne možete a da se ne pitate zašto je ovaj film snimljen sada. Ovo je više film o procesu starenja i elementima demencije, a ne o jednom izvanrednom premijeru", rekao je on za Bi-Bi-Si (BBC).

Film prikazuje Margaret Tacer, koja sada ima 86 godina, kao izgubljenu i usamljenu ženu koja se osvrće na trenutke svoje karijere.

I drugi konzervativci dele mišljenje Kamerona. Tačerova je nekada bila na čelu konzervativne partije i premijerka od 1979. do 1990.

"Meril Strip bi trebalo da dobije Oskara za fantastičnu ulogu, ali ovde je više pažnje usmereno na njenu demenciju, a ne na njenu životnu priču, na na sve što je ona postigla", rekao je konzervativac Luis Menš.

Bivši konzervativac Majkl Portiljo rekao je da se "osećao neprijatno" dok je gledao scene u kojima je naglašena bolest Tačerove.
XS
SM
MD
LG