Dostupni linkovi

Sinhua: Pozitivna strategija SAD ako je u cilju mira



Kineska državna agencija Sinhua pozdravila je danas novu američku vojnu strategiju koja predviđa veće prisustvo u Aziji, ali samo pod uslovom da je usmerena ka miru.

Američki predsednik Barak Obama objavio je sinoć novu vojnu strategiju SAD kojom će u narednoj deceniji biti ušteđeno više stotina milijardi dolara, dok će u njenom fokusu više biti pretnje u Aziji i u pacifičkom regionu.

Kineska vlada nije zvanično reagovala na tu Obaminu najavu, ali je Sinhua ocenila pozitivnim želju Vašingtona da pruži "veći doprinos miru i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu".

Međutim, dodaje se dalje, "jačanjem prisustva u azijsko-pacifičkom regionu, SAD se moraju uzdržati od pokazivanja zuba".

"Ako se SAD budu zalagale za militarizam u regionu, one će biti kao slon u prodavnici porcelana i ugroziće mir umesto da ga ojačaju", piše Sinhua.

Kineski dnevnik Global tajms optužio je, međutim, SAD da žele da obuzdaju Kinu i pozvao vladu u Pekingu da "ojača svoje kapacitete za udare na daljinu".

"SAD moraju da budu svesne da ne mogu zaustaviti uspon Kine i da je prijateljski stav prema Kini u njihovom interesu", dodaje taj dnevnik.

Prema novoj strategiji, američka vojska biće preoblikovana s naglaskom na borbu protiv terorizma, nuklearnu odbranu, zaštitu teritorija SAD kao i "odvraćanje i poražavanje agresije svakog potencijalnog neprijatelja".

Obama je rekao da će snage te zemlje u fokusu zadržati većinu stvari, osim velikih operacija poput skoro okončane misije u Iraku ili angažmana u Avganistanu koji još traje.
XS
SM
MD
LG