Dostupni linkovi

Iran najavljuje nove manevre



Iran planira nove velike pomorske vežbe u blizini strateški važnog Ormuškog moreuza, javila je agencija Fars, dok i dalje traju tenzije Teherana sa Zapadom nakon pretnji novim sankcijama protiv Islamske Republike zbog kontroverznog nuklearnog programa zemlje.

Iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi rekao je da Islamska revolucionarna garda planira "najveće pomorske vežbe”, dodajući da je njihov naziv "Veliki prorok".

Ova najava usledila je samo nekoliko dana nakon što je iranska mornarica okončala 10-dnevne pomorske vežbe u blizini Ormuškog moreuza.

Vežbe su održane nakon što je Islamska Republika zapretila da će blokirati ovaj vodeni prolaz, kroz koji prolazi 40 odsto svetske nafte, kao odgovor na planove Zapada da zabrani uvoz nafte iz Irana.

Oko 60 odsto budžetskih prihoda u Iranu dolazi od izvoza nafte.

Najavljeni manevri Irana, podudariće se sa velikim pomorskim vežbama koje Izrael i SAD planiraju u Persijskom zalivu u bliskoj budućnosti.

I američki i izraelski zvaničnici opisali su ove vežbe pod nazivom "Oštri izazov 12" kao najveće ikad održane zajednicke manevre dve zemlje. Njihovi cilj je poboljšanje raketnih sistema odbrane i saradnje između američkih i izraelskih snaga.

SAD odoborile su u subotu sankcije protiv iranske naftne industrije, a EU razmotriće zabranu uvoza iranske nafte na sastanku ministara spoljnih poslova EU krajem januara.
XS
SM
MD
LG