Dostupni linkovi

Nova runda razgovora u Njujorku 16. I 17. januara



Nova runda razgovora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija biće održana u Njujorku, 16. i 17. januara, a domaćin sastanka biće posrednik UN u pregovorima Metju Nimic, prenose skopski mediji.

U dvodnevnom razgovoru učestvovaće makedonski i grčki ambasadori u SAD Zoran Joleski i Adamantios Vasilakis. Iz Nimicovog kabineta saopšteno je da će Nimic prvo imati odvojene sastanke sa dvojicom pregovarača, u pokušaju da se pronađe prihvatljiv prilaz za oživljavanje razgovora s ciljem postizanja suštinskog napretka ka rješavanju problema sa nazivom.

Naziv Makedonije, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Atine i Skoplja. Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast. Pregovori o iznalažanju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Makedonija je zbog problema u vezi sa imenom u UN primljena pod privremenom referencom Bivša jugoslovenska Republika Makedonija. Zemlju su međutim, pod ustavnim imenom priznale 133 zemlje svijeta. Sve republike bivše Jugoslavije, a sada samostalne države, priznale su Makedoniju pod ustavnim imenom.
XS
SM
MD
LG