Dostupni linkovi

Sjevernokorejska vojska sve jača



Vojska Sjeverne Koreje svakim je danom sve jača usprkos tome što je gospodarstvo na rubu sloma, objavio je južnokorejski Institut za gospodarska istraživanja. U svom izvješću za 2011. godinu institut navodi da je tijekom prošle godine broj vojnika u oružanim snagama Sjeverne Koreje porastao na 1,08 milijuna a da je povećan i broj ratnih brodova, tenkova i protuzrakoplovnih sustava.

Upozorava se da je prema tim podacima sjevernokorejska vojska snažnija od južnokorejske. Prema Institutu - jedini je način na koji Južna Koreja može odvratiti napad sjevernog susjeda taj da se jasno da do znanja da će južnokorejske snage stupiti u rat i uzvratiti bez obzira na intenzitet agresije, makar se radilo o gerilskom ratu.

Južnokorejska vojska broji 700.000 pripadnika uz pomoć 28.000 američkih vojnika koji se nalaze na poluotoku, što je za 300.000 boraca manje od sjevernog susjeda.


Južnokorejsko ministarstvo obrane u srijedu je priopćilo da će tijekom siječnja sa SAD potpisati operativni plan o pripremama za odvraćanje potencijalne agresije i povećati broj zajedničkih vježbi. Sjeverna Koreja, koja je dva puta testirala nuklearnu bombu, u više je navrata zaprijetila da će južnokorejski glavni grad Seul pretvoriti u more vatre ako dođe do sukoba.
XS
SM
MD
LG